• sv
    • fi
    • en

Ovumias och Nova Vitas forskningschef Andres Salumets utsedd till professor vid Karolinska Institutet

PRESSMEDDELANDE

Experten på assisterad befruktning, professor Andres Salumets utnämndes till professor i reproduktiv medicin vid Karolinska Institutet. Samtidigt trädde professor Salumets i fertilititetsklinikerna Nova Vitas och Ovumias tjänst som forskningschef för att erbjuda estniska och finländska patienter bästa möjliga behandling.

Professori Andres Salumets
Professor Andres Salumets

Professor Salumets är den förste estniske professorn vi Karolinska Institutet, som är ett av de största och mest ansedda medicinska universiteten i Europa. Salumets börjar arbeta på avdelningen för obstretik och gynekologi vid Institutionen för klinisk vetenskap (CLINTEC).

Professor Salumets inledde även samarbete med klinikerna Nova Vita och Ovumia i Estland och Finland i syfte att göra de allra nyaste fertilitetsbehandlingarna tillgängliga för estniska och finländska patienter.

“Det dagliga arbetet på barnlöshetsklinikerna är tungt och kräver en snabb förankring av medicinska forskningsresultat för att garantera kvaliteten och resultaten i behandlingen av patienter”, konstaterade docent Pekka Sillanaukee i sitt uttalande gällande professor Salumets anställning.

Enligt professor Andres Salumets var det en synnerligen positiv sak för honom att inleda samarbete med Vita Nova-kliniken, eftersom han som Vita Novas förste embryolog också bidrog till födelsen av klinikens första barn för 25 år sedan. “Jag har under de senaste åren närmast arbetat med utvecklingen av den teknologi som effektiviserar barnlöshetsbehandlingen. Samarbetet med kliniken Vita Nova är för mig en viktig möjlighet att delta i det kliniska arbetet, som i ett direkt patientförhållande alltid erbjuder positiva känslor”, sade Salumets.

Professor Salumets har arbetat med assisterad befruktning redan i över 20 år. Under de senaste tio åren har han ägnat stor uppmärksamhet åt att utveckla den assisterade befruktningens teknologi. Andres Salumets arbetar samtidigt också som professor i reproduktiv medicin vid Tartu universitet och som styrelseledamot i det laboratoriemedicinska företaget Tervisetehnoloogiate Arenduskeskus (centralen för utveckling av hälsvårdsteknologier). Andres Salumets är även gästprofessor vid Helsingfors universitet och ordförande för den baltiska IVF-föreningen.

Nova Vita-kliniken är en i Tallinn verkande klinik som erbjuder fertilitetsbehandlingar. Den har hjälpt tusentals estniska familjer att få efterkommande redan i över 20 års tid. Nova Vita som grundades 1995 var den första privata kliniken i Estland att erbjuda assisterad befruktning. Nova Vita har alltsedan kliniken grundades ansett det vara viktigt att satsa på en utveckling av den assisterade befruktningens teknologi. Nova Vita inledde som en av de första klinikerna barnlöshetsbehandling med provrörsbefruktning, dvs. IVF-behandling. Nova Vita-klinikens personal har deltagit i ett flertal vetenskapliga forskningsprojekt, som har gett i resultat många reformer för kliniskt bruk, som har förbättrat den assisterade befruktningens resultat och kvalitet.

Ytterligare uppgifter:

https://news.ki.se/new-professor-of-reproductive-medicine-starts-at-the-division-of-obstetrics-and-gynecology-clintec

Docent Pekka Sillanaukee
Direktör för Nova Vita / OVUMIA-gruppens fertilitetsbehandlingskliniker
pekka.sillanaukee@ovumia.fi

Professor Andres Salumets
Forskningschef för Nova Vita / OVUMIA-gruppens fertilitetsbehandlingskliniker
Andres.Salumets@ccht.ee

Kontaktuppgifter:
Ovumia www.ovumia.fi
Nova Vita www.novavita.ee

←  Tillbaka