• sv
    • fi
    • en
    • de

Provrörsbefruktning (IVF & ICSI)

Boka tid

Provrörsbefruktning fungerar som en effektiv hjälp för barnlöshet, vars orsaker kan vara många.

.

In vitro-fertilisering (IVF) utvecklades under 1970-talet som en behandling för infertilitet orsakad av problem med äggledarna, men har visat sig vara en framgångsrik behandlingsmetod även för till exempel patienter med endometrios, infertilitet orsakad av dålig spermiekvalitet samt oförklarlig barnlöshet. Till Ovumias fertilitetsklinik kan du komma utan remiss och kö.

ICSI
ICSI

Stimulering av äggstockarna

Under en normal menstruationscykel mognar och frigörs en äggcell i kvinnans äggstockar, medan andra påbörjade äggblåsor krymper. Vid provrörsbefruktning får kvinnan hormonbehandling för att få flera äggblåsor att växa samtidigt och därmed erhålla flera mogna äggceller för befruktning.

Hormonbehandlingen planeras individuellt för varje kvinna. Beroende på behandlingsmetod pågår hormoninjektionerna vanligtvis mellan 2–4 veckor. Behandlingen följs upp med ultraljud och ibland med hormonmätningar från blodprov. Under hormonbehandlingen kan man leva ett normalt liv, gå på jobb och delta i hobbyaktiviteter.

Insamling av äggceller

Oocyte
© Ovumia

Äggcellerna samlas in från äggblåsorna i äggstockarna genom ett ingrepp där en tunn nål förs in genom slidväggen under ultraljudskontroll. Under insamlingen ges kvinnan intravenös smärtlindring och lokalbedövning.

Vanligtvis samlas cirka 10 äggceller in, men antalet varierar individuellt. Efter insamlingen övervakas kvinnans hälsotillstånd på kliniken under några timmar. Samtidigt säkerställs tillräcklig smärtlindring. Sjukskrivning ges vanligtvis ut för insamlingsdagen samt för de två påföljande dagarna.

Provrörsbefruktning (IVF)

Provrörsbefruktning (In vitro fertilisering) utförs under speciellt rena laboratorieförhållanden genom att kvinnans insamlade äggceller och de från mannens sädesvätska separerade spermier placeras i en gemensam odlingskål. Cellerna odlas i laboratoriet i en speciell odlingskammare vars temperatur, fuktighet och gasinnehåll noggrant justeras för att likna förhållandena i kvinnans reproduktionsorgan.

Innan äggcellsinsamlingen behöver kvinnan hormonbehandling, det vill säga äggstocksstimulering. Äggcellerna samlas in från äggstockarnas äggblåsor genom ett ultraljudslett ingrepp.

Befruktningen av äggcellerna och embryoutvecklingen följs stegvis. Vanligtvis befruktas cirka 70% av äggcellerna normalt i odlingsskålen. Av de befruktade äggcellerna utvecklas ungefär 30–50% till högkvalitativa embryon. Det bästa embryot väljs för färsk embryoöverföring till livmodern 2–5 dagar efter befruktningen. De resterande högkvalitativa embryona fryses ned för framtida frysta embryoöverföringar. I genomsnitt leder 30–40% av färska embryoöverföringar till klinisk graviditet.

”Den första överföringen ledde inte till graviditet, men sen kom Leo genom den första frysta embryoöverföringen.” Niina Viitanen

Viitaset

Niina, Leo och Jouni Viitanen. Se familjens berättelse på Youtube

Mikroinjektion (ICSI)

ICSI
© Ovumia

Mikroinjektion (Intra Cytoplasmic Sperm Injection, ICSI) dvs. mikroinjicering av en spermie i äggcellen, används för behandling av manlig infertilitet då antalet spermier i ett spermaprov är mycket lågt eller rörligheten av spermier är avsevärt nedsatt. Metoden används också om befruktningen inte har lyckats med konventionell provrörsbefruktning (IVF). Före mikroinjektionsbehandling ges kvinnan hormonbehandling och äggcellerna samlas in på samma sätt som vid provrörsbefruktning. Från mannens spermaprov tas de rörliga spermierna tillvara för mikroinjicering.

Under mikroinjicering införs en spermie i den mogna äggcellen med hjälp av en tunn glaspipett. Befruktningen och embryoutveckling följs på samma sätt som vid konventionell provrörsbefruktning (IVF). Mikroinjiceringens resultat är på samma nivå som för konventionell provrörsbefruktning.

Spermieinsamling från testikelvävnaden

Om mannen inte har några spermier i sädesvätskan kan man hitta spermier i testikelvävnaden. Ett vävnadsprov tas från testikeln under lokalbedövning. Mannen sjukskrivs under dagen för ingreppet. Spermier avskiljs från provet och förs in i de mogna äggcellerna med hjälp av mikroinjektionsteknik (ICSI). Behandlingsresultaten är jämförbara med resultaten vid behandling med spermier som har avskilts från sädesvätskan.

Odling av embryon

Blastocyst
© Ovumia

Äggcellsbefruktning kontrolleras 16–20 timmar efter att könscellerna (äggcell och spermier) har kombinerats. Överföring av ett embryo till livmodern är möjlig redan vid detta skede, men efter en längre odlingstid kan man mera pålitligt välja att överföra det embryo, som har bästa prognosen för graviditet. Vanligtvis odlas embryona i laboratoriet i 5-6 dagar, då embryot har nått blastocyststadiet. Överföring av embryon är också möjlig under delningsstadiet, då de bästa 2-dagar gamla embryona är fyrcelliga och de bästa 3-dagar gamla embryona är åttacelliga. Embryo-odlingen planeras alltid individuellt i vårdteamet, med hänsyn till bland annat patientens behandlingshistoria.

Baserat på embryoutvecklingen kan graviditetsmöjligheten uppskattas. Det bästa embryot väljs för färsk överföring och resterande högkvalitativa embryon fryses ned för framtida frysta embryoöverföringar

Embryoöverföring

Embryo
© Ovumia

Embryoöverföring innebär att ett 2–5 dagars embryo förs in i livmodern. Embryot överförs med hjälp av en speciell överföringskateter under ultraljudskontroll. För att undvika flerbörd (dvs. risken för att bli gravid med två eller fler foster) överförs vanligtvis endast ett embryo åt gången. Läkaren bestämmer antalet överförbara embryon efter att ha diskuterat med paret/kvinnan gällande behandlingshistorik och önskemål. Hormonbehandlingen fortsätter genom intravaginal administrering efter embryoöverföringen.

Graviditetstest görs två veckor efter embryoöverföringen. Om graviditetstestet är positivt utförs den första ultraljudsundersökningen cirka fem veckor efter embryoöverföringen, på Ovumia eller på hemorten. Om graviditeten har fortskridit normalt fortsätter graviditetsuppföljningen på mödrarådgivningen.

Få mer information:

Nina Pohjanaho

Internationell patientkoordinator
Nina Pohjanaho
nina.pohjanaho@ovumia.fi
+358 40 623 4443
fi sv en

Läs mer:

Se även

Våra experter

Candido
Tomás

Utvecklingschef, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Tampere

    

Paula
Kuivasaari-Pirinen

Chefsöverläkare i Kuopio, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Kuopio

  

Kati
Pentti

Chefsöverläkare i Tammerfors, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Tampere

   

Johanna
Aaltonen

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Tampere

  

Mari
Sälevaara

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi
Helsinki

    

Päivi
Joki-Korpela

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Helsinki

  

Anna
Kivijärvi

Chefsöverläkare i Jyväskylä, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi
Jyväskylä

  

Hanna
de
Ruyter

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi
Helsinki

  

Heli
Lyytinen

Chefsöverläkare i Helsingfors, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Helsinki

  

Jarna
Moilanen

Chefsöverläkare, M.D., MBA, specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Helsinki

    

Isto
Uusi-Erkkilä

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi
Helsinki