• sv
  • fi
  • en
  • de

Assisterad befruktning med donerade äggceller

Boka tid

Ovumia är en pionjär inom branschen. Vi genomför varje år majoriteten av alla assisterade befruktningar med donerade äggceller i Finland, och vi tar väl hand om våra donatorer.

Ovumia har den längsta erfarenheten av assisterad befruktning med donerade ägg och spermier i hela Finland och Skandinavien samt ett äggdonationsprogram av hög kvalitet. Kliniken har en egen äggbank (The Finnish Egg Bank), en spermabank och ett aktivt äggdonationsprogram med både färska och nedfrysta donerade könsceller. Vi tar emot patienter från hela världen och gör äggdonationen så smidig som möjligt för dem. Äggdonation sker på alla våra kliniker i Helsingfors, Tammerfors och Jyväskylä.

Ovumia står för 75 % av alla äggdonationsbehandlingar i Finland, inkluderat både finländska och utländska patienter.

Äggdonationsprocessen för en äggmottagare

 1. Kontakta vår patientkoordinator Nina Pohjanaho. Nina hjälper dig att boka ett Skype-möte eller ett första besök hos en av våra läkare.
 2. Möt läkaren via Teams eller genom ett besök på vår klinik.
 3. Din personliga patientkoordinator kommer att ge dig ytterligare instruktioner samt vägleda dig genom hela äggdonationsprocessen.
 4. Vår donatorkoordinator matchar dig med den bästa möjliga donatorn. Du har möjlighet att framföra önskemål om vissa egenskaper (t.ex. längd, ögon-, hår- och hudfärg).
 5. I en behandling med frysta ägg förbereds din livmoderslemhinna medicinskt inför embryoöverföringen (vid behandling med färska ägg synkroniseras din cykel med donators). Både förberedelsen och det uppföljande ultraljudet kan genomföras i ditt eget land. Vi tinar upp äggen och befruktar dem med din mans färska eller frysta spermier alternativt donerade spermier (i äggdonationsbehandling med färska ägg måste detta göras samma dag som donatorns ägg hämtas). Efter några dagar kommer vi att göra embryoöverföringen (och frysa alla andra embryon av god kvalitet) eller frysa alla embryon som ska användas senare i en fryst embryoöverföring.
 6. Du kan göra ett graviditetstest 2 veckor efter embryoöverföringen. Chansen att du blir gravid efter första försöket är över 60 %!

Boka tid eller be om ytterligare information om behandlingar med donerade ägg och embryon:

Nina Pohjanaho

Internationell patientkoordinator
Nina Pohjanaho
nina.pohjanaho@ovumia.fi
+358 40 623 4443
fi sv en

Vem kan donera ägg i Finland?

Våra äggdonatorer är:

 • noggrant utvalda i enlighet med finländsk lagstiftning och europeiska och internationella kvalitetsstandarder
 • friska, unga kvinnor (mellan 20 och 35 år)
 • testade för infektionssjukdomar
 • finländska invånare med nordiskt-skandinaviskt utseende (kaukasier)
 • altruistiska, frivilliga och registrerade äggdonatorer.

Våra äggdonatorer är typiska finländska kvinnor som i många fall har en vän eller släkting som har haft svårigheter med att få barn, som har gått igenom assisterad befruktning eller IVF-behandlingar. Våra donatorer är altruistiska och helt frivilliga och de vill hjälpa bara för att de kan. Många av äggdonatorer har vänner som tidigare har donerat och rekommenderat vår klinik till dem.

Äggdonationsprocessen för en äggdonator

Alla som vill donera ägg genomgår testning, och blodprover tas för infektionssjukdomar (HIV, HBV, HCV, syfilis, klamydia, gonorré). I en hälsokontroll utesluts kandidater med låg äggstockskapacitet eller en känd ärftligt sjukdom i familjen. Donatorkandidaterna har också ett samtal med en psykolog eller en terapeut. Det är mycket viktigt för oss att donatorerna verkligen förstår alla aspekter av donationen innan de fattar beslut om att donera. Vi vill inte att någon ska ångra sin donation i efterhand.

Alla donatorer registreras i ett nationellt register, vilket innebär att barnet har möjlighet att få reda på donatorns identitet efter att det har fyllt 18 år. Högst fem familjer kan få barn av samma donator. Vi tar verkligen väl hand om våra donatorer, och det är därför anledningen till att de flesta av våra donatorer gör en andra eller till och med en tredje donations cykel.

Donatorer genomgår en stimulerande äggstocksbehandling för att producera ett tillräckligt antal ägg för en behandling. Målet är att få flera äggceller att mogna för en framgångsrik behandling, men utan att riskera donatorns hälsa.

I enlighet med den finländska lagstiftningen kan vi betala ut en liten ersättning till donatorer, men den främsta orsaken till donationen är altruistisk – att fylla i någon annans önska att få barn. Våra donatorer vill verkligen frivilligt hjälpa barnlösa att få egna barn. Våra donatorer vill verkligen hjälpa barnlösa att få egna barn.

Börja äggdonationsprocessen idag

Kontakta vår internationella patientkoordinator för att boka tid:

Nina Pohjanaho

Internationell patientkoordinator
Nina Pohjanaho
nina.pohjanaho@ovumia.fi
+358 40 623 4443
fi sv en

Varför välja oss?

 • Vi har över 25 års erfarenhet av äggdonation.
 • Ingen kö. Vi erbjuder en enkel och snabb process.
 • Vi har både färska och frysta donerade ägg.
 • Våra donatorer är registrerade och icke-anonyma.
 • Utmärkta resultat. Över 60 % blir gravida efter första försöket.
 • Personlig service. Din patientkoordinator leder dig genom hela processen.
 • Konkurrenskraftiga priser.

Läs mer om assisterad befruktning med donerade äggceller:
Assisterad befruktning med donerade äggceller: positiva resultat i procent
Assisterad befruktning med donerade äggceller: upplevelser

Se även

Kund­upplevelser

“Vi skulle rekommendera er klinik till andra par eftersom vården, vägledningen och stödet som vi fått från er har varit av högsta kvalitet, och kommunikationen enkel, snabb och hjärtlig.”

“Vi fick ytterst bra och vänlig service och känslomässigt stöd från er. En sådan behandling är ingen enkel sak, men vi upplevde att vi även fick känslomässigt stöd från er under hela behandlingen.”

“Vi rådfrågade även andra kliniker om assisterad befruktning med donerade äggceller, men vi hade fått stå i kö för att få behandling. Vi fick snabbt tid för ett första besök hos er, och därefter fortskred allt ganska snabbt. En lämplig äggdonator hittades snabbt, och ett par månader efter det första besöket genomfördes embryoöverföringen. Nu väntar vi på resultatet som ska komma om drygt en månad. Tack Ovumia!”

“Behandlingen gav inte önskat resultat första gången, men vi är mycket nöjda med den behandling och kundservice som vi har fått från er. Ett särskilt tack för den varma och omtänksamma kontakten under hela processen.”

“Vi fick en känsla av att vår situation hanterades på ett övergripande sätt och att vi erbjöds alternativa lösningar som var till vår fördel, och inte ”business först”. Det har resulterat i att vi idag har en familj med tre personer och två vackra embryon i frysen, som kanske en dag blir ett syskon till vår lilla dotter.”

“Personalen är mycket trevlig, hjälpsam, effektiv, pålitlig, och svarstiderna är verkligen snabba. Vi fick en känsla av att ni verkligen värdesätter äggdonatorerna och tar väl hand om dem. Det är väldigt viktigt för oss.”

“Vi är mycket nöjda med den service vi fått och resultatet av behandlingen på Ovumia: vi har nu en söt liten flicka. Tack till donatorn, tack till Ovumia!”

“Jag gick till Ovumias klinik, och det var en underbar upplevelse och allt som jag förväntade mig skulle göras blev gjort på ett tillfredsställande sätt. Kliniken är väldigt trevlig, och personalen liksom läkaren var mycket artiga. Jag rekommenderar andra att besöka denna institution eftersom de uppfyllde alla mina förväntningar.”

“Tack för en fantastisk mottagning på kliniken. Vi var båda mycket glada och imponerade av den varma och professionella inställning som alla hade mot oss. Vi kommer att sprida detta till andra och rekommendera er klinik till våra vänner.”

“Tack för uppmuntran och hopp. Det hjälper mycket att veta att ni alla verkligen, verkligen stödjer oss. Inte bara i egenskap av ett företag utan som människor som bryr sig om andra människor. Det är också anledningen till att vi har hänvisat våra två vänner till er.”

“Vi är verkligen tacksamma för all hjälp och allt stöd från er som har resulterat i våra två vackra pojkar. Vi kommer utan tvekan att rekommendera Ovumia till alla som är i samma situation som vi.”

Våra experter

Candido
Tomás

Utvecklingschef, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Tampere

    

Kati
Pentti

Chefsöverläkare i Tammerfors, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Tampere

   

Johanna
Aaltonen

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Tampere

  

Jarna
Moilanen

Chefsöverläkare, M.D., MBA, specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Helsinki

    

Mari
Sälevaara

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi
Helsinki

    

Isto
Uusi-Erkkilä

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi
Helsinki

   

Päivi
Joki-Korpela

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Helsinki

  

Maria
Tuominen

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi
Helsinki

   

Anna
Kivijärvi

Chefsöverläkare i Jyväskylä, M.D., specialist i obstetrik och gynekologi
Jyväskylä

  

Jaana
Seikkula

M.D., specialist i obstetrik och gynekologi samt reproduktionsmedicin
Jyväskylä