• fi
    • en

Siittiöiden luovutus palkkio

Kysy lisää

Monella on se käsitys, että Suomessa makseta siittiöiden luovuttajalle mitään. Näin ei kuitenkaan ole. Suomessa hedelmöityshoitoja ja näin myös luovuttajalle maksettavia korvauksia säätelee hedelmöityshoitolaki, jossa todetaan asiasta näin:

”Sukusolujen luovuttamisesta ei saa luvata eikä suorittaa palkkiota. Luovuttajalle voidaan kuitenkin suorittaa luovutuksesta aiheutuvista kuluista, ansionmenetyksestä ja muusta haitasta kohtuullinen korvaus sen mukaan kuin sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa tarkemmin säädetään.”

Lain mukaan saamme siis maksaa siittiöiden luovuttajalle korvauksen luovutuksesta aiheutuvista kuluista, mutta emme varsinaista palkkiota. Tällä lainsäätäjä on halunnut varmistaa sen, että Suomessa ei kukaan lahjoittaisi sukusolujaan rahallisen korvauksen vuoksi, vaan lahjoittamisen motivaationa olisi vilpitön halu auttaa tahattomasti lapsetonta.

Mikä on siittiöiden luovutuksen palkkio Ovumiassa?

Siittiöiden luovuttajan korvaus koostuu kilometrikorvauksesta ja päivärahasta. Sperman luovuttajalle maksetaan kilometrikorvaus ja KELA:n päivärahan suuruinen korvaus jokaiselta kerralta, kun hän käy klinikalla. Kilometrikorvauksen ja päivärahan suuruus vaihtelevat vähän vuosittain.

Esimerkiksi vuonna 2024 kilometrikorvaus on 57 senttiä per kilometri ja KELA:n päivärahan suuruinen korvaus 37,21 € per päivä.
Keskimäärin luovutuksesta maksetaan n. 200-400e arvoinen korvaus.

Päiväraha on verollista tuloa ja vero vähennetään päivärahasta luovuttajan ilmoittaman veroprosentin mukaan. Mikäli luovuttaja asuu kauempana kuin 100 km, matkakulut korvataan edullisimman julkisen kulkuneuvon mukaan riippumatta siitä mitä kulkuvälinettä hän käyttää.

Haluatko sinä auttaa?

Siittiöiden luovuttajista on jatkuvasti pula. Täytä esitietolomake, niin otamme sinuun yhteyttä!

Täytä lomake

Lue lisää spermanluovutuksesta tai kysy lisää henkilökunnaltamme:

Hanna Haapanen

Ovumia Helsinki
Hanna Haapanen
050 412 7297
hanna.haapanen@ovumia.fi

Ovumia Tampere
020 747 9310
info@ovumia.fi

Ovumia Jyväskylä
Mari Laine
020 747 9313
mari.laine@ovumia.fi

Ovumia Kuopio
Puh. 017 263 1700
info.kuopio@ovumia.fi