• fi
    • en

Siittiöiden luovutus palkkio

Kysy lisää

Kun kierrämme kertomassa sukusolujen luovutuksesta, monella on se käsitys, että siitä ei Suomessa makseta mitään tai ei ainakaan siittiöiden luovuttajalle. Näin ei kuitenkaan ole asian laita. Suomessa hedelmöityshoitoja ja näin myös luovuttajalle maksettavia korvauksia säätelee hedelmöityshoitolaki, jossa todetaan asiasta näin:

”Sukusolujen luovuttamisesta ei saa luvata eikä suorittaa palkkiota. Luovuttajalle voidaan kuitenkin suorittaa luovutuksesta aiheutuvista kuluista, ansionmenetyksestä ja muusta haitasta kohtuullinen korvaus sen mukaan kuin sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa tarkemmin säädetään.”

Lain mukaan saamme siis maksaa siittiöiden luovuttajalle korvauksen luovutuksesta aiheutuvista kuluista, mutta emme varsinaista palkkiota. Tällä lainsäätäjä on halunnut varmistaa sen, että Suomessa ei kukaan lahjoittaisi sukusolujaan rahallisen korvauksen vuoksi, vaan lahjoittamisen motivaationa olisi vilpitön halu auttaa tahattomasti lapsetonta.

Mikä on siittiöiden luovutuksen palkkio Ovumiassa?

Siittiöiden luovuttajan korvaus koostuu kilometrikorvauksesta ja päivärahasta. Sperman luovuttajalle maksetaan kilometrikorvaus ja KELA:n päivärahan suuruinen korvaus jokaiselta kerralta, kun hän käy klinikalla. Kilometrikorvauksen ja päivärahan suuruus vaihtelevat vähän vuosittain.

Esimerkiksi vuonna 2023 kilometrikorvaus on 53 senttiä per kilometri ja KELA:n päivärahan suuruinen korvaus 37,21 € per päivä. Päivärahan lapsikorotus ensimmäisestä lapsesta on 7,01 €, toisesta lapsesta 10,29 € ja kolmannesta lapsesta alkaen 13,26 € per päivä. Yhteen spermanluovutukseen kuuluu noin 10-12 käyntiä klinikalla.

Tästä voidaan laskea, että esimerkiksi lapseton  mies, joka asuu 10 km päässä klinikaltamme ja käy luovuttamassa spermaa 10 kertaa, saa korvausta noin 478 €. Vastaavasti mies, jolla on kaksi lasta ja joka asuu 20 kilometrin päässä klinikaltamme saa korvausta kymmeneltä käyntikerralta noin 687 €.

Päiväraha on verollista tuloa ja vero vähennetään päivärahasta luovuttajan ilmoittaman veroprosentin mukaan. Mikäli luovuttaja asuu kauempana kuin 100 km, matkakulut korvataan edullisimman julkisen kulkuneuvon mukaan riippumatta siitä mitä kulkuvälinettä hän käyttää.

Haluatko sinä auttaa?

Siittiöiden luovuttajista on jatkuvasti pula. Täytä esitietolomake, niin otamme sinuun yhteyttä!

Täytä lomake

Lue lisää spermanluovutuksesta tai kysy lisää henkilökunnaltamme:

Hanna Haapanen

Ovumia Helsinki
Hanna Haapanen
050 412 7297
hanna.haapanen@ovumia.fi

Jenni Jumpponen

Ovumia Tampere
Jenni Jumpponen
040 844 2700
laboratorio@ovumia.fi

 

Ovumia Jyväskylä
Mari Laine
020 747 9313
mari.laine@ovumia.fi