• fi
  • sv
  • en
  • de

Siittiöiden luovutus

Kysy lisää

Suurin osa hedelmöityshoidoistamme tehdään omilla sukusoluilla. Joskus kuitenkin tarvitaan vapaaehtoisten luovuttajien apua. Takana saattaa olla useita psyykkisesti ja fyysisesti raskaita lapsettomuushoitoja ilman toivottua tulosta. Lahjoitettujen siittiöiden käyttäminen antaa mahdollisuuden saada kauan odotettu lapsi.

Voisinko minä luovuttaa siittiöitä?

Siittiöiden luovutus on mahdollista, jos olet terve, 20-45–vuotias eikä lähisuvussasi ole perinnöllisiä sairauksia. Aluksi selvitämme, että spermasi on hyvälaatuista sperma-analyysin ja pakastustestin avulla. Analyysin ja lääkärin tapaamisen yhteydessä saat samalla arvokasta tietoa omaan hedelmällisyyteesi vaikuttavista tekijöistä. Kaikki lahjoittajan tutkimukset ja käynnit ovat sinulle täysin maksuttomia.

Kuka tarvitsee lahjoitettuja siittiöitä?

Kun pariskunta hakeutuu hedelmöityshoitoihin ja lapsettomuuden syitä tutkitaan, joidenkin pariskuntien kohdalla miehen siemennesteestä ei löydetä siittiöitä. Tämä on aina vakava tilanne, joka vaatii lisätutkimuksia.

Useista lisätutkimuksista ja hoidoista huolimatta siittiötä ei aina löydetä. Silloin pariskunnan ainoaksi vaihtoehdoksi jää lahjoitetun sperman käyttäminen.

Siittiöiden puuttumiseen voi olla useita syitä. Miehen siittiötuotantoon vaikuttavat mm. geneettiset tekijät ja erilaiset infektiot. Myös useat ympäristötekijät vaikuttavat sperman laatuun ja voivat olla syynä siittiöiden puuttumiseen. Joskus syytä siittiöiden puuttumiseen ei tutkimuksista huolimatta saada selville.

Lahjoitettuja siittiöitä tarvitaan myös itsellisten naisten ja naisparien hedelmöityshoidoissa. Naisille on tärkeää, että spermanlahjoittaja on terve mies, joka haluaa vapaaehtoisesti tarjota apuaan omaa lasta toivoville itsellisille naisille tai naispareille. Haluatko sinä auttaa? Täytä esitietolomake, niin otamme sinuun yhteyttä!

Täytä esitietolomake

Miksi suomalaisten miesten siittiöitä tarvitaan?

Sperman laatu on yleisesti ottaen heikentynyt. Vain hyvänlaatuista spermaa voidaan pakastamisen jälkeen käyttää hedelmöityshoidoissa.

Monissa hedelmöityshoitoklinikoissa käytetään ulkomaisten spermapankkien spermaa. Ovumiassa toimii oma spermapankki, ja spermanlahjoittajat ovat pääosin suomalaisia. Spermanlahjoittajan ominaisuudet, kuten ihon, hiusten ja silmien väri sekä etninen tausta ohjaavat lahjoittajien ja vastaanottajien valintaa.

Voinko luovuttaa spermaa, vaikka en ole suomalainen?

Kyllä voit. Kaikki terveet miehet, jotka haluavat auttaa lasta toivovia pariskuntia, ovat tervetulleita lahjoittajiksi. Lahjoittajan ja vastaanottajan yhteensopivuus määritellään ulkoisten tekijöiden perusteella (pituus, silmien, hiusten ja ihon väri). Ovumiassa on asiakkaina etniseltä taustaltaan erilaisia pariskuntia, jotka tulevat Suomesta ja ulkomailta. Siksi tarvitsemme myös etniseltä taustaltaan erilaisia spermanlahjoittajia.

Miten siittiöiden luovuttaminen tapahtuu?

 1. Yhteydenotto Ovumiaan: hoitaja haastattelee lahjoituksesta kiinnostunutta miestä lyhyesti (terveydentila, ikä, lähisuvun sairaudet jne.) ja kertoo lahjoitusprosessista
 2. Sperma-analyysi ja koepakastus: sperman laadun tutkiminen
 3. Erikoislääkärin tapaaminen
 4. Lahjasoluneuvonta
 5. Veri- ja virtsanäyte: näytteet infektioiden ja kromosomipoikkeamien poissulkemiseksi
 6. Spermaluovutus: 5-10 käyntiä Ovumiassa
 7. Lahjoitetun sperman käyttäminen hedelmöityshoidoissa

Onko minulla mahdollisuus perua lahjoitukseni?

Kyllä, lahjoittaminen on vapaaehtoista. Sinulla on mahdollisuus keskeyttää lahjoitusprosessi missä vaiheessa tahansa ilman rasitteita tai selityksiä. Lahjoittajalla on mahdollisuus asettaa ehtoja sukusolujensa käyttämiselle.

Maksetaanko minulle sperman luovuttamisesta?

Kyllä, jokaisesta lahjoituskerrasta maksetaan korvaus. Korvaus on Suomen lainsäädännön mukainen. Tärkein palkinto kuitenkin on tieto siitä, että lahjoittamalla voit auttaa lasta toivovia pariskuntia saavuttamaan pitkään odottamansa vanhemmuuden.

Lue lisää siittiöiden lahjoittajan korvauksesta.

Mitä laki sanoo lahjoitetulla spermalla tehdyistä hedelmöitys­hoidoista?

Sukusolujen lahjoittamista säätelee hedelmöityshoitolaki. Kaikki lahjoittajat rekisteröidään. Hedelmöityshoitolaissa on säädetty, että lahjasukusoluhoidosta syntyneellä lapsella on 18 vuotta täytettyään oikeus tietää lahjoittajan henkilöllisyys. Luovuttajalla ei ole juridisia oikeuksia eikä velvollisuuksia lasta kohtaan. Lapsen vanhempia kannustetaan kertomaan avoimesti lapselle hänen alkuperästään. Lapsen vanhemmilla ei ole oikeutta saada tietoa luovuttajan henkilöllisyydestä.

Anna elämän lahja – lahjoita sukusolujasi

Apuasi tarvitaan. Täytä esitietolomake, niin otamme sinuun yhteyttä!

Täytä lomake

Kysy lisää siittiöiden lahjoittamisesta:

Hanna Haapanen

Ovumia Helsinki
Hanna Haapanen
050 412 7297
hanna.haapanen@ovumia.fi

Jenni Jumpponen

Ovumia Tampere
Jenni Jumpponen
040 844 2700
laboratorio@ovumia.fi

 

Ovumia Jyväskylä
Mari Laine
020 747 9313
mari.laine@ovumia.fi

Lue lisää:
Blogi

Katso myös

Asian­tuntijamme

Jenni
Jumpponen

Laboratorioinsinööri
Tampere

  

Hanna
Haapanen

Kätilö, IVF-hoitaja
Helsinki

  

Hanna
Paju

Johtava hoitaja, kätilö
Tampere, Helsinki, Jyväskylä, Kuopio

  

Mira
Ahlstrand-Aho

FM, hedelmöityshoitobiologi, ESHRE certified
Helsinki

  

Sami
Willman

FM, Hedelmöityshoitobiologi (ESHRE certified)
Jyväskylä

  

Milla
Häkkinen

FM, vastaava hedelmöityshoitobiologi
Jyväskylä

  

Jarna
Moilanen

Vastaava lääkäri Helsinki, LT, MBA, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Helsinki

    

Isto
Uusi-Erkkilä

LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

   

Candido
Tomás

Kehitysjohtaja Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri
Tampere

    

Kati
Pentti

Vastaava lääkäri Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Tampere

   

Maria
Tuominen

LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

   

Mari
Sälevaara

LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

    

Johanna
Aaltonen

LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Tampere