Lue tiedote koronaviruksesta ›

Siittiöiden luovutus

Lahjoita siittiöitä, annat mahdollisuuden uuteen elämään.

Täytä esitietolomake, niin otamme sinuun yhteyttä!

Ovumia Fertinovan hedelmöityshoitoklinikoilla suurin osa hedelmöityshoidoista tehdään pariskunnan omilla sukusoluilla. Joskus kuitenkin tarvitaan vapaaehtoisten sukusolujen luovuttajien apua. Lahjoitetun sperman käyttäminen antaa monelle lasta toivovalle mahdollisuuden saavuttaa kauan odotettu vanhemmuus. Monet pariskunnista ovat läpikäyneet useita psyykkisesti ja fyysisesti raskaita lapsettomuushoitoja ilman toivottua tulosta.

Lisätietoja siittiöiden lahjoittamisesta voit kysyä henkilökunnaltamme:

Voisinko minä lahjoittaa siittiöitä?

Siittiöiden luovutus on mahdollista, jos olet terve, 20-45–vuotias eikä lähisuvussasi ole perinnöllisiä sairauksia. Aluksi selvitämme, että spermasi on hyvälaatuista sperma-analyysin ja pakastustestin avulla. Analyysin ja lääkärin tapaamisen yhteydessä saat samalla arvokasta tietoa omaan hedelmällisyyteesi vaikuttavista tekijöistä. Kaikki lahjoittajan tutkimukset ja käynnit ovat sinulle täysin maksuttomia.

_TMP6302
Miesluovuttajien lounge

Kuka tarvitsee lahjoitettuja siittiöitä?

Kun pariskunta hakeutuu hedelmöityshoitoihin ja lapsettomuuden syitä tutkitaan, joidenkin pariskuntien kohdalla miehen siemennesteestä ei löydetä siittiöitä. Tämä on aina vakava tilanne, joka vaatii lisätutkimuksia.

Useista lisätutkimuksista ja hoidoista huolimatta siittiötä ei aina löydetä. Silloin pariskunnan ainoaksi vaihtoehdoksi jää lahjoitetun sperman käyttäminen.

Siittiöiden puuttumiseen voi olla useita syitä. Miehen siittiötuotantoon vaikuttavat mm. geneettiset tekijät ja erilaiset infektiot. Myös useat ympäristötekijät vaikuttavat sperman laatuun ja voivat olla syynä siittiöiden puuttumiseen. Joskus syytä siittiöiden puuttumiseen ei tutkimuksista huolimatta saada selville.

Lahjoitettuja siittiöitä tarvitaan myös itsellisten naisten ja naisparien hedelmöityshoidoissa. Naisille on tärkeää, että spermanlahjoittaja on terve mies, joka haluaa vapaaehtoisesti tarjota apuaan omaa lasta toivoville itsellisille naisille tai naispareille. Haluatko sinä auttaa?

Täytä esitietolomake, niin otamme sinuun yhteyttä!

Miksi suomalaisten miesten siittiöitä tarvitaan?

Sperman laatu on yleisesti ottaen heikentynyt. Vain hyvänlaatuista spermaa voidaan pakastamisen jälkeen käyttää hedelmöityshoidoissa.

Monissa hedelmöityshoitoklinikoissa käytetään ulkomaisten spermapankkien spermaa. Ovumiassa toimii oma spermapankki, ja spermanlahjoittajat ovat pääosin suomalaisia. Spermanlahjoittajan ominaisuudet, kuten ihon, hiusten ja silmien väri sekä etninen tausta ohjaavat lahjoittajien ja vastaanottajien valintaa.

Voinko lahjoittaa spermaa, vaikka en ole suomalainen?

Kyllä voit. Kaikki terveet miehet, jotka haluavat auttaa lasta toivovia pariskuntia, ovat tervetulleita lahjoittajiksi. Lahjoittajan ja vastaanottajan yhteensopivuus määritellään ulkoisten tekijöiden perusteella (pituus, silmien, hiusten ja ihon väri). Ovumiassa on asiakkaina etniseltä taustaltaan erilaisia pariskuntia, jotka tulevat Suomesta ja ulkomailta. Siksi tarvitsemme myös etniseltä taustaltaan erilaisia spermanlahjoittajia.

Miten spermanlahjoittaminen tapahtuu?

  1. Yhteydenotto Ovumia Fertinovaan: hoitaja haastattelee lahjoituksesta kiinnostunutta miestä lyhyesti (terveydentila, ikä, lähisuvun sairaudet jne.) ja kertoo lahjoitusprosessista
  2. Sperma-analyysi ja koepakastus: sperman laadun tutkiminen
  3. Erikoislääkärin tapaaminen
  4. Lahjasoluneuvonta
  5. Veri- ja virtsanäyte: näytteet infektioiden ja kromosomipoikkeamien poissulkemiseksi
  6. Spermaluovutus: 5-10 käyntiä Ovumia Fertinovassa
  7. Lahjoitetun sperman käyttäminen hedelmöityshoidoissa

Onko minulla mahdollisuus perua lahjoitukseni?

Kyllä, lahjoittaminen on vapaaehtoista. Sinulla on mahdollisuus keskeyttää lahjoitusprosessi missä vaiheessa tahansa ilman rasitteita tai selityksiä. Lahjoittajalla on mahdollisuus asettaa ehtoja sukusolujensa käyttämiselle.

Maksetaanko minulle spermanluovuttamisesta?

Kyllä, jokaisesta lahjoituskerrasta maksetaan korvaus. Korvaus on Suomen lainsäädännön mukainen. Tärkein palkinto kuitenkin on tieto siitä, että lahjoittamalla voit auttaa lasta toivovia pariskuntia saavuttamaan pitkään odottamansa vanhemmuuden.

Mitä laki sanoo lahjoitetulla spermalla tehdyistä hedelmöityshoidoista?

Sukusolujen lahjoittamista säätelee hedelmöityshoitolaki. Kaikki lahjoittajat rekisteröidään. Hedelmöityshoitolaissa on säädetty, että lahjasukusoluhoidosta syntyneellä lapsella on 18 vuotta täytettyään oikeus tietää lahjoittajan henkilöllisyys. Luovuttajalla ei ole juridisia oikeuksia eikä velvollisuuksia lasta kohtaan. Lapsen vanhempia kannustetaan kertomaan avoimesti lapselle hänen alkuperästään. Lapsen vanhemmilla ei ole oikeutta saada tietoa luovuttajan henkilöllisyydestä.

Anna elämän lahja – lahjoita sukusolujasi. Apuasi tarvitaan.

Täytä esitietolomake, niin otamme sinuun yhteyttä!

Lue lisää:

Ovumia Fertinova Lahjoittajat Instagram:

Instagram  ovumiafertinova