Siittiöiden keräys kiveskudoksesta

Siittiöiden keräys kiveskudoksesta ( TESA/TESE)

Mikäli miehen siemennesteessä ei ole siittiöitä, niitä voidaan yrittää kerätä suoraan kiveskudoksesta. Siittiöiden puuttuminen siemennesteestä voi johtua esimerkiksi rakenteellisesta viasta, sterilisaatiosta, perussairaudesta tai sairastetusta infektiosta, kiveksiin kohdistuneesta toimenpiteestä tai vammasta. Usein on tarpeellista myös tutkia hormoniarvoja, jotka voivat selittää siittiöiden puuttumisen syyn.

Kivesperäisten siittiöiden keräys (TESA/TESE) voidaan tehdä koemielessä, jotta nähdään, löytyykö kiveksistä siittiöitä tai yhdistettynä mikrohedelmöityshoitoon, jolloin puolisolle ohjelmoidaan samanaikainen hormonistimulaatio munarakkuloiden kypsyttämiseksi.

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja tarvittaessa annetaan myös suonensisäistä kipulääkettä. Siittiöiden keräyksessä käytetään ohutta siipineulaa tai biopsianeulaa, joilla saadaan imettyä kiveskudosta tai otettua pieniä kudospaloja. Laboratoriossa kiveskudoksesta erotellaan siittiöt ja ne käytetään tuoreeltaan mikrohedelmöityshoidossa viemällä yksi siittiö kypsän munasolun sisään. Mikäli kudospaloissa on hyvin siittiöitä, ne voidaan pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Varaa aika