• fi
    • sv
    • en

Alkuraskauden ultra ja muut raskausajan tutkimukset

Varaa aika

Alkuraskauden ultra Jyväskylässä, Tampereella, Kuopiossa ja Helsingissä

Katso raskausultran hinta hinnastostamme. Tampereella ja Kuopiossa myös monipuolinen 4D-ultra, lue lisää ja varaa aika jo tänään!

Varaa aika

Varhais­raskauden ultraääni­tutkimus (alle 12 rvk)

Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksen tarkoitus on varmistaa raskauden kesto/laskettu aika, sikiöiden lukumäärä sekä raskauden sijainti kohdun sisällä. Moni raskaana oleva miettii, missä vaiheessa raskaus näkyy ultrassa ja milloin alkuraskauden ultraan kannattaa tulla. Yleensä varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa sikiön syke on nähtävissä raskausviikon 6 jälkeen, joten suositeltavin ajankohta varhaisraskauden ultraäänitutkimukselle on raskausviikon 7 jälkeen (noin 2-3 viikkoa positiivisen raskaustestin jälkeen). Tällöin sikiön syke voidaan nähdä ultraäänitutkimuksessa.

Usein varhaisraskauden ultraäänitutkimuksessa pystytään tarkastelemaan viikkokohtaisesti kehittyviä sikiön rakenteita ”karkealla” tasolla sekä arvioimaan lapsiveden määrää. Jos raskaus on monisikiöinen, alkuraskauden ultrassa määritetään raskauden tyyppi (epäidenttinen/identtinen) sekä istukoiden lukumäärä. Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksen yhteydessä kartoitetaan myös mahdollisia riskitekijöitä raskauskomplikaatioille yms. ja tarvittaessa näiden ehkäisemiseen tähtäävälle seurannalle annetaan suosituksia.

Tervetuloa varhaisraskauden ultraääni tutkimukseen Ovumia klinikoille!
Varaa aika Jyväskylän, Tampereen, Kuopion tai Helsingin klinikallemme. Varhaisultran hinta määrittyy hinnastomme mukaan.

Varaa aika

Niska­turvotuksen mittaus sekä varhais­raskauden rakenteiden tarkastelu

Sikiön niskaturvotus (NT) on usein korostunut eri kromosomihäiriöissä (mm. Downin syndrooma). Kohonnut niskaturvotus lisää myös riskiä muun muassa sikiön sydänvialle, palleatyrälle, munuais- ja virtsateiden poikkeavaisuuksille sekä keskushermoston sulkeutumishäiriöille. Niskaturvotus on mahdollista mitata raskausviikkojen 11+0 – 13+6 välissä.

Viime vuosien aikana maailmalla ovat yleistyneet ensimmäisen raskauskolmanneksen rakenne­ultraääni­tutkimukset – iso osa aikaisemmin keskiraskaudessa diagnosoiduista sikiön rakennevioista pystytään näkemään jo ensimmäisellä raskauskolmanneksella. Ensimmäisen raskauden kolmanneksen rakenneultraäänitutkimus tarkastelee aivojen eri osien rakenteita, kitalakea, kasvojen alueen profiilia ja luita, keuhkojen, pallean, vatsalaukun, munuaisten, virtsarakon, suoliston, maksan sekä vatsanpeitteiden ja selkärangan alueen rakenteita. Rakenneultrassa myös ylä- ja alaraajojen rakenteet tarkastetaan. Sydämen rakenteet katsotaan näkyviltä osin. Sikiön lisäksi istukan kehittymistä arvioidaan ultraäänitutkimuksessa. Tarkennettu varhaisraskauden rakenneultraäänitutkimus on mahdollista tehdä raskausviikon 12+0 jälkeen. Sikiön sukupuoli on usein ultraäänessä erotettavissa aikaisintaan raskausviikon 12-13 välillä.

Sikiön niskaturvotuksen mittauksia sekä varhaisraskauden rakenneultria tehdään Tampereen ja Kuopion klinikallamme.

Varaa aika

Toisen kolmanneksen ultraääni­tutkimus (raskausviikot 14 + 0 – 17+6)

Toisen raskauskolmanneksen ultraäänitutkimuksessa voidaan sikiön mittojen perusteella tehdä sikiön painoarvio. Toisen raskauskolmanneksen aikana on mahdollista tarkastella myös sikiön eri elinten kehittymistä sekä tarvittaessa katsoa sikiön sukupuoli. Myös istukan kehittyminen sekä sijainti ja lapsiveden määrä nähdään ultraäänitutkimuksessa. Toisen kolmanneksen aikana kohdunkaulan pituutta voidaan tarvittaessa arvioida ultraäänellä.

Rakenne­ultraääni­tutkimus

Varsinainen toisen raskauskolmanneksen ultraäänitutkimus voidaan tehdä seulonta-asetuksen mukaan raskausviikon 18+0 – 22+0 välillä tai raskausviikon 24+0 jälkeen. Rakenneultraäänitutkimuksessa otetaan sikiön mitat. Rakenneultraäänitutkimuksessa käydään sikiön rakenteet läpi kansainvälisten suositusten mukaisesti, jolloin ultraäänitutkimus on Suomen seulonta-asetuksen mukaista tutkimusta kattavampi. Rakenne­ultraääni­tutkimuksessa katsotaan sikiön eri elinten kehitys (esim. aivojen eri rakenteet, kasvojen alue, sydämen rakenteet, keuhkot, vatsalaukku, munuaiset, virtsarakko, selkäranka, ylä- ja alaraajat). Rakenteiden tarkastelun apuna saatetaan käyttää eri elinten toiminnasta kertovia virtausmittauksia. Rakenneultraäänitutkimuksessa tutkitaan myös istukkaa, napanuoraa sekä lapsivedenmäärää. Raskausviikon 24 jälkeen rakenneultraäänitutkimuksen voi tehdä myös 4D-ultraäänilaitteella.

Sikiön rakenneultraäänitutkimukseen voit varata ajan Tampereen ja Kuopion klinikalle.

Varaa aika

Sikiön yksityiskohtainen ultraääni­tutkimus, loppuraskauden virtaus­mittaukset

Raskausviikon 24+0 jälkeen on sikiön yksityiskohtaisessa ultraäänitutkimuksessa mahdollista arvioida sikiön mittojen ja painoarvion lisäksi muun muassa istukan toimintaa mittaamalla napavaltimon verenvirtausta. Tarvittaessa sikiön hyvinvoinnista voidaan saada lisätietoa mittaamalla sikiön keskeisten elinten (muun muassa aivot, sydän) toimintaa kuvaavia verenvirtauksia sekä arvioimalla lapsivedenmäärää ja istukkaa sekä synnyttäjän kohtuvaltimoiden verenvirtauksia. Raskausviikoilla 24-30 saadaan paras näkyvyys, kun tutkimus tehdään 4D-ultraäänilaitteella.

Sikiön tarjonta usein vakiintuu viimeistään raskausviikon 36+0 jälkeen. Sikiön syntymäpainoa on mahdollista ennakoida raskausviikon 35+0 jälkeen tehtävällä painoarviolla.

Ultraäänitutkimuksen yhteydessä on mahdollista mitata ultraäänellä kohdunkaulan kanavan pituus, jolloin esimerkiksi ennenaikaisen synnytyksen riskiä pystytään ennakoimaan ja tarvittaessa suunnittelemaan tarvittavat toimenpiteet ennenaikaisen synnytyksen riskin vähentämiseksi.

Sikiön yksityiskohtaisen uä-tutkimuksen voit varata Tampereen ja Kuopion klinikaltamme.

Varaa aika

Sikiön 4D-ultraääni­tutkimus

Sikiön 4D-ultra on kolmiulotteiseen näkymään perustuva ultraäänitutkimus, johon sisältyy liikkuvaa kuvaa. 4D-ultraäänitutkimus tarjoaa mahdollisuuden tarkastella sikiön ulkoisia rakenteita yksityiskohtaisemmin kuin perinteinen ultraäänitutkimus, ja 4D-ultra mahdollistaa myös sikiön liikkeiden seurannan kolmiulotteisina. Tutkimuksessa voi nähdä esimerkiksi sikiön kasvonpiirteitä. Kolmiulotteisuus helpottaa sikiön mahdollisten rakennepoikkeavuuksien toteamisessa.

4D-ultraäänitutkimus suositellaan tehtäväksi raskausviikoilla 24-30, jolloin näkyvyys on kaikkein parhain. 4D-ultra voidaan kuitenkin halutessasi tehdä missä raskauden vaiheessa tahansa.

Voit varata ajan sikiön 4D-ultraäänitutkimukseen Tampereen ja Kuopion klinikallemme. Tutkimus sisältää 60 minuutin vastaanottokäynnin ja tallenteen tutkimuksesta.

Varaa aika

 

Katso myös

Asian­tuntijamme

Sami
Onoila

LL, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri, seksuaaliterapeutti (NACS)
Tampere

    

Kati
Pentti

Vastaava lääkäri Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Tampere

   

Candido
Tomás

Kehitysjohtaja Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri
Tampere

    

Anna
Kivijärvi

Vastaava lääkäri Jyväskylä, LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Jyväskylä

  

Mari
Sälevaara

LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

    

Heli
Lyytinen

Vastaava lääkäri Helsinki, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lisääntymislääketieteen lisäkoulutus
Helsinki

  

Johanna
Aaltonen

LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Tampere

  

Heidi
Hakkarainen

LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, perinatologi
Kuopio

  

Päivi
Joki-Korpela

LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Helsinki

  

Paula
Kuivasaari-Pirinen

Vastaava lääkäri, Kuopio, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Kuopio

  

Hanna
de
Ruyter

LL, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri,
Helsinki