• fi
    • en

Munasolujen luovutus: korvaus

Kysy lisää

Munasolujen luovutuksesta puhuttaessa nousee usein esiin kysymys, maksetaanko luovuttajalle palkkiota kallisarvoisesta lahjastaan. Suomessa hedelmöityshoitoja ja näin myös luovuttajalle maksettavia korvauksia säätelee hedelmöityshoitolaki, jossa todetaan asiasta näin:

”Sukusolujen luovuttamisesta ei saa luvata eikä suorittaa palkkiota. Luovuttajalle voidaan kuitenkin suorittaa luovutuksesta aiheutuvista kuluista, ansionmenetyksestä ja muusta haitasta kohtuullinen korvaus sen mukaan kuin sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa tarkemmin säädetään.”

Lain mukaan saamme siis maksaa munasolujen luovuttajalle korvauksen luovutuksesta aiheutuvista kuluista, mutta emme varsinaista palkkiota. Tällä lainsäätäjä on halunnut varmistaa sen, että Suomessa ei kukaan lahjoittaisi munasolujaan rahallisen korvauksen vuoksi, vaan lahjoittamisen motivaationa olisi vilpitön halu auttaa tahattomasti lapsetonta.

Mikä on munasolujen luovutus korvaus Ovumiassa?

Munasolujen luovuttajan korvaus koostuu kilometrikorvauksesta, päivärahasta sekä epämukavuuskorvauksesta. Munasolujen luovuttajalle maksetaan kilometrikorvaus ja KELA:n päiväraha jokaiselta kerralta, kun luovuttaja käy klinikalla.

Kilometrikorvauksen ja päivärahan suuruus vaihtelevat vähän vuosittain. Esimerkiksi vuonna 2020 kilometrikorvaus on 43 senttiä per kilometri ja KELA:n päiväraha 33,66€ per päivä. Päivärahan lapsikorotus ensimmäisestä lapsesta on 5,28€, toisesta lapsesta 7,76€ ja kolmannesta lapsesta alkaen 10,00€ per päivä. KELA:n päiväraha on verollista tuloa ja vero vähennetään päivärahasta luovuttajan ilmoittaman veroprosentin mukaan. Mikäli luovuttaja asuu kauempana kuin 100 km, matkakulut korvataan edullisimman julkisen kulkuneuvon mukaan riippumatta siitä mitä kulkuvälinettä hän käyttää.

Lisäksi munasolujenluovuttajille maksetaan munasolujenkeräyspäivältä epämukavuuskorvaus 250€.

Miksi luovuttaja saa vain pienen korvauksen, vaikka lahjamunasoluhoito maksaa kuitenkin paljon enemmän?

Moni ihmettelee, miksi munasolujen luovuttajalle maksetaan lahjoituksesta vain kulukorvaus, kun taas lahjamunasoluhoidon hinta on maksettavaa korvausta huomattavasti korkeampi. Kuten todettua, hedelmöityshoitolaki määrittää munasolujenluovuttajalle maksettavia korvauksia.

Moni ei myöskään tule ajatelleeksi, että lahjamunasoluhoidon hinta koostuu useista tekijöistä kuten lääkäreiden, embryologien ja hoitajien työ, laboratoriovälineistö sekä lahjoittajan hoidossa käyttämät lääkkeet. Nämä kaikki maksavat ja näkyvät luonnollisesti myös lahjamunasoluhoidon hinnassa.

Lahjoitettu munasolu on vastaanottajalleen aina kultaakin kalliimpi lahja, jonka arvoa ei todellisuudessa voi mitata rahassa lainkaan.

Kiinnostuitko?

Täytä esitietolomake, niin otamme sinuun yhteyttä!

Täytä lomake

Kysy lisää munasolujen luovuttamisesta kätilöiltämme:

Hanna Haapanen

Ovumia Helsinki
Hanna Haapanen
050 412 7297
hanna.haapanen@ovumia.fi

Ninni Wäre

Ovumia Tampere
Ninni Wäre
045 604 8474
ninni.ware@ovumia.fi

Hanna Paju

Ovumia Jyväskylä
Hanna Paju
040 647 5946
hanna.paju@ovumia.fi

Lue lisää munasolujen luovuttamisesta