Lue tiedote koronaviruksesta ›

Munasolujen luovutus antaa mahdollisuuden uuteen elämään

Tule Ovumia Fertinovaan munasolujen lahjoittajaksi!

Munasolujen luovutus auttaa pariskuntia, jotka eivät ole onnistuneet saamaan lasta omilla sukusoluillaan. Monet näistä pariskunnista ovat läpikäyneet useita psyykkisesti ja fyysisesti raskaita lapsettomuushoitoja, ilman toivottua tulosta.

Ilman lahjoitettuja munasoluja on epätodennäköistä, että näillä pariskunnilla olisi koskaan mahdollisuutta saada kauan kaipaamaansa omaa vauvaa. Haluatko sinä auttaa heitä tämän unelman toteuttamisessa?

Täytä esitietolomake, niin otamme sinuun yhteyttä!

Lisätietoja munasolujen lahjoittamisesta voit kysyä kätilöiltämme:

Voisinko minä olla munasolujen lahjoittaja?

Voit, jos olet terve 20–35 -vuotias eikä suvussasi ole periytyviä sairauksia. Haluat auttaa ja antaa mahdollisuuden omaan lapseen tuntemattomalle vastaanottajalle. Lahjoitetuista munasoluista on pula. Lue lahjoittajimme kokemuksia  munasolujen luovuttamisesta klinikoillemme täältä.

Kuka tarvitsee lahjoitettuja munasoluja?

Lahjoitettuja munasoluja tarvitaan silloin, kun omia munasoluja ei ole tai ne ovat niin heikkolaatuisia, ettei raskaus ole onnistunut useista yrityksistä huolimatta.

Nykyisin Suomessa tehdään vuosittain yli 700 hoitoa lahjoitetuilla munasoluilla, mutta tarvetta olisi enemmän. Hoitojen määrää rajoittaa lahjoitettujen munasolujen saatavuus.

Enimmäkseen luovutushoitoja tehdään lapsettomille suomalaisille, pohjoismaisille tai muille eurooppalaisille pariskunnille. Joskus luovutettuja munasoluja tarvitseva pari löytää luovuttajan omasta lähipiiristään, mutta useimmiten käytetään ulkopuolista lahjoittajaa.

“Ensimmäinen lahjoitus takana! Olo ja mieli on niin loistava, ettei sitä voi sanoin kuvailla! Aamulla munasolujenkeräys jännitti, mutta klinikalle saapuessani olo muuttui rennoksi. Toimenpide vähän nipisti, mutta ei ollut ollenkaan niin kamala kuin etukäteen pelkäsin. Voin kertoa, että tulen vielä uudelleen!”
Munasolulahjoittajan kokemus


Munasolulahjoitus ja hedelmöityshoidot - Lahjoittajan tarina

Munasolulahjoitus ja hedelmöityshoidot – Lahjoittajan tarinaMitä tapahtuu hoidon aikana?

Ennen lahjoittajaksi hyväksymistä tapaat hoitajan, lääkäri tekee terveystarkastuksen sekä ultraäänitutkimuksen emättimen kautta ja psykologi antaa neuvontaa. Verikokeilla poissuljetaan tarttuvat taudit, kuten esimerkiksi hepatiitit ja HIV. Kaikki neuvonta, tutkimukset ja vastaanottokäynnit ovat ilmaisia ja maksamme hedelmöityshoitolain mukaisen korvauksen.

Luovuttajan munasolut kypsytetään koeputkihedelmöityksestä (IVF) tutulla hormonihoidolla. Luovuttajan kypsät munasolut kerätään ja pakastetaan Ovumia Fertinovan munasolupankkiin (The Finnish Egg Bank) tai käytetään tuoreeltaan vastaanottajan hoitoon. Yleensä sopiva ja lahjoituksestasi kiitollinen vastaanottaja löytyy 2-4 kk:n kuluessa munasolujen pakastuksesta. Voit lukea lisää munasolujenkeräystoimenpiteestä täältä.

Munasolujen lahjoittaminen

“Ihana henkilökunta ja hyvät kipulääkkeet tekevät tästä aidosti mukavan kokemuksen. Ihanaa olla mukana tässä tärkeässä työssä jota teette!”
Munasolulahjoittajan kokemus

Liittyykö hoitoon sivuvaikutuksia tai riskejä?

Suurimmalla osalla naisista munasolujen kypsyttäminen ja keräys sujuvat ongelmitta. Pieni osa naisista saa hormonihoitoon liittyen lieviä sivuvaikutuksia. Munasolukeräyksen aikana annetaan suonensisäistä lääkitystä, joka minimoi kivun ja rentouttaa. Munasolukeräykseen liittyy vähäinen komplikaatioiden mahdollisuus. Näistä kerrotaan tarkemmin lääkärin vastaanotolla. Voit lukea munasolujen luovutukseen liittyvistä riskeistä täältä.

Mitä laki sanoo?

Luovuttaja jää vastaanottavalle pariskunnalle tuntemattomaksi. Ainoastaan ulkoiset ominaisuudet kuten pituus, silmien ja hiusten väri sekä etninen tausta kerrotaan.

Voimassa olevan hedelmöityshoitolain mukaan jokainen sukusolujen luovuttaja kirjataan viranomaisrekisteriin, jotta luovutetuista sukusoluista mahdollisesti syntynyt lapsi voi 18 vuotta täytettyään saada Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta tiedon luovuttajan henkilöllisyydestä. Sukusoluja luovuttaneella ei kuitenkaan ole mitään oikeuksia tai velvollisuuksia suhteessa lapseen.

Kuinka monta kertaa voin luovuttaa munasolujani?

Saman luovuttajan sukusoluilla voidaan hankkia lapsia korkeintaan viiteen eri perheeseen. Jokainen luovutuskerta arvioidaan aina erikseen.

“Kolmas lahjoituskerta juuri takana ja olen suunnattoman onnellinen, että joskus päätin aloittaa prosessin. Henkilökunnasta on muodostunut tuttu tukiverkosto, palvelu ja kohtelu on aina vilpittömän mukavaa! Kiitos tärkeästä työstänne, jota teette!”
Munasolulahjoittajan kokemus

Voiko lahjoituksen perua?

Lahjoituksen voi perua milloin tahansa ilman erillistä selvitystä ennen alkionsiirtoa. Joskus hoito voidaan joutua keskeyttämään tai peruuttamaan lääketieteellisestä syystä johtuen.

Millaisen korvauksen saan munasolujen lahjoituksesta?

Tärkein syy luovuttaa munasoluja on auttamisen halu. Paras mahdollinen palkkio on uusi elämä.

Hedelmöityshoidoista annetun lain perusteella Sinulle kuitenkin korvataan luovutuksesta aiheutuneet kustannukset sekä epämukavuuskorvaus. Voit lukea lisää munasolujen lahjoittajille maksettavasta korvauksesta täältä.

Miten hoidot onnistuvat?

Lahjoitetuilla munasoluilla tehtyjen hoitojen tulokset ovat hyviä. Jo yhden hoidon jälkeen 55–60% vastaanottajista tulee raskaaksi. Kokonaisuudessaan yli 80% lahjoitetun munasolun saaneista pariskunnista saa toivomansa lapsen.

Ovumia Fertinovan ammattilaiset auttavat ja vastaavat kysymyksiisi

Ovumia Fertinovan kokeneet erikoislääkärit, psykologit ja hoitajat vastaavat lapsettomuushoidoista ja sukusolujen (munasolut tai siittiöt) lahjoitusohjelmasta tiiviissä yhteistyössä laboratoriohenkilökunnan kanssa.

“Jäi aivan superihana fiilis täällä luovuttamisesta. Arvostan ja ihailen teidän työtä, teidän tapaa kohdata ihmisiä ja ennen kaikkea teitä. Ootte ihania!”
Munasolulahjoittajan kokemus

Anna elämän lahja – lahjoita munasolujasi. Apuasi tarvitaan.

Täytä esitietolomake, niin otamme sinuun yhteyttä!

Lue lisää:

› Munasolujen lahjoittaminen on tärkeää
› Munasolulahjoittaja: oman lapsen syntymä sinetöi päätöksen
› Minun munasolulahjoitushoitotarinani ääriviivat
› Antaisitko elämän lahjan, lahjoittaisitko sukusolujasi?
› Mitä lahjasukusolujen avulla syntynyt ihminen ajattelee taustastaan?
› Vanhemmuus ei ole pelkkää biologiaa, mutta geeniperimälläkin on väliä

› Munasolujen luovutus korvaus
› Munasolujen luovutus riskit
› Munasolun luovutus toimenpide
› Munasolujen luovutus kokemuksia
› Munasolujen luovutus esteet

Ovumia Fertinova Lahjoittajat Instagram:

Instagram  ovumiafertinova