• fi
    • sv
    • en
    • de

Munasolujen luovutus – anna elämän lahja

Kysy lisää

Munasolujen luovuttajia tarvitaan jatkuvasti, sillä Suomessa tehdään vuosittain satoja hedelmöityshoitoja lahjoitetuilla munasoluilla – valtaosa Ovumiassa. Lahjoita elämää ja toteuta pitkään itäneitä unelmia. Me tarjoamme siihen kaiken tuen sekä alan edelläkävijän osaamisen ja huolenpidon.

Olisiko sinusta lahjoittajaksi?

Täytä esitietolomake, niin otamme yhteyttä!

Täytä esitietolomake

Voinko luovuttaa munasoluja?

Voit, jos olet terve 20–35 -vuotias, eikä lähisuvussasi ole periytyviä sairauksia. Haluat auttaa ja antaa mahdollisuuden omaan lapseen tuntemattomalle vastaanottajalle. Kartoitamme aluksi yhdessä tarkkaan terveydentilasi ja mahdolliset luovutuksen esteet.

Kysy rohkeasti lisää yhteydenotto lomakkeella tai suoraan klinikaltamme

Kysy lisää lomake  Yhteystiedot

Lue lisää munasolujen luovutuksen esteistä.

Näin luovutus etenee:

1

Esitietolomake

Ensimmäisenä lahjoittajaksi haluavan tulee täyttää esitietolomake jossa selvitetään soveltuvuutta lahjoittajaksi.
Kun lomake on lähetetty hoitaja ottaa yhteyttä lahjoittajaan ja kertoo soveltuvuudesta.

2

Ensitapaaminen

Ennen lahjoittajaksi hyväksymistä tapaat hoitajan, lääkäri tekee terveystarkastuksen sekä ultraäänitutkimuksen emättimen kautta, ja psykologi antaa neuvontaa. Verikokeilla poissuljetaan tarttuvat taudit, kuten esimerkiksi hepatiitit ja HIV.

3

Lääkärikäynti

Kun verikokeiden ja terveystarkastuksen tulokset ovat varmistaneet, että olet sopiva luovuttaja, tapaat lääkärin, jonka kanssa tehdään yksilöllinen, kuukautiskiertoosi sovitettu hoitosuunnitelma ja allekirjoitetaan hoitosopimus.

4

Munasolujen kypsytys

Lahjoittajan munasolut kypsytetään koeputkihedelmöityksestä (IVF) tutulla hormonihoidolla, eli 10 päivän ajan otettavia hormonipistoksilla. Pistosten tekeminen on helppoa, ja opetamme sen sinulle niin, että osaat sen varmasti. Kypsytyshoitojaksolla käyt klinikallamme kaksi kertaa ultraäänitutkimuksessa.

5

Munasolujen keräys

Munasolut kerätään ultraääniohjauksessa ohuella neulalla munasarjoista. Toimenpiteen yhteydessä käytetään paikallispuudutusta ja suonensisäistä kipulääkettä. Toimenpide kestää noin 10-15 min. Keräyksen jälkeen vointia seurataan klinikalla noin 1/2- 2 h tilanteen ja luovuttajan toiveen mukaan.

6

Jälkitarkastus

Noin kuukauden päästä keräyksestä jälkitarkastuksessa varmistetaan vielä, että kaikki on kunnossa, ja voit kysyä mahdollisista mieltä askarruttavista asioista.

Täytä esitietolomake

Kaikki neuvonta, tutkimukset ja vastaanottokäynnit ovat ilmaisia. Klinikkamme ovat viihtyisiä ja kodinomaisia, ja jokaisen luovuttajan tukena on oma kätilö prosessin alusta loppuun.

Lahjoittaja saa kaikki prosessin aikana otetut testitulokset ja lisääntymisterveyttään koskevat tiedot itselleen. Huolehdimme myös siitä, että lahjoittaja saa koko prosessin ajan tarkat ja selkokieliset tiedot prosessin eri vaiheista ja siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Meille on tärkeää, että lahjoittaja tuntee olonsa varmaksi ja turvalliseksi.

Luovutetut munasolut pakastetaan Ovumian munasolupankkiin (The Finnish Egg Bank) tai käytetään tuoreeltaan vastaanottajan hoitoon. Yleensä sopiva ja lahjoituksestasi kiitollinen vastaanottaja löytyy 2-4 kk:n kuluessa munasolujen pakastuksesta.

Liittyykö hoitoon sivuvaikutuksia tai riskejä?

Suurimmalla osalla naisista munasolujen kypsyttäminen ja keräys sujuvat ongelmitta. Pieni osa naisista saa hormonihoitoon liittyen lieviä sivuvaikutuksia. Munasolukeräyksen aikana annetaan suonensisäistä lääkitystä, joka minimoi kivun ja rentouttaa. Munasolukeräykseen liittyy vähäinen komplikaatioiden mahdollisuus. Nämä käsitellään tarkasti ennen luovutusta lääkärin vastaanotolla hoitosuunnitelman teon yhteydessä.

Lue lisää munasolujen luovutukseen liittyvistä riskeistä.

Millaisen korvauksen saan munasolujen luovutuksesta?

Hedelmöityshoidoista annetun lain perusteella luovuttajalle korvataan luovutuksesta aiheutuneet kustannukset (päiväraha ja matkakorvaukset) sekä 250€ epämukavuuskorvaus. Tärkein syy luovuttaa munasoluja on kuitenkin auttamisen halu, ja paras palkkio on uusi elämä.

Lue lisää munasolujen lahjoittajan korvauksista.

Kenelle munasolut lahjoitetaan?

Enimmäkseen luovutushoitoja tehdään lapsettomille suomalaisille, pohjoismaisille tai muille eurooppalaisille pariskunnille. Lahjoitettuja munasoluja tarvitaan silloin, kun omia munasoluja ei ole tai ne ovat niin heikkolaatuisia, ettei raskaus ole onnistunut useista yrityksistä huolimatta.

Suomessa tehdään vuosittain yli 700 hoitoa lahjoitetuilla munasoluilla, mutta tarvetta enemmälle on: hoitoja rajoittaa pula lahjoitetuista munasoluista. Lahjoitetuilla munasoluilla tehtyjen hoitojen tulokset ovat hyviä. Jo yhden hoidon jälkeen 55–60% vastaanottajista tulee raskaaksi. Kokonaisuudessaan yli 80% lahjoitetun munasolun saaneista pariskunnista saa toivomansa
lapsen.

Hetkinen – tuleeko minulle sitten lapsi?

Voimassa olevan hedelmöityshoitolain mukaan jokainen sukusolujen lahjoittaja kirjataan viranomaisrekisteriin, jotta luovutetuista sukusoluista mahdollisesti syntynyt lapsi voi 18 vuotta täytettyään saada Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta tiedon lahjoittajan henkilöllisyydestä. Sukusoluja lahjoittaneella ei kuitenkaan ole mitään oikeuksia tai velvollisuuksia suhteessa lapseen.

Lahjoittaja jää vastaanottavalle pariskunnalle tuntemattomaksi. He saavat tietää ainoastaan lahjoittajan ulkoiset ominaisuudet kuten pituuden, silmien ja hiusten värin sekä etnisen taustan. Saman lahjoittajan sukusoluilla voidaan hankkia lapsia korkeintaan viiteen eri perheeseen. Jokainen luovutuskerta arvioidaan aina erikseen. Lahjoituksen voi perua milloin tahansa ilman erillistä selvitystä ennen alkionsiirtoa.

Täytä esitietolomake

Lue lisää munasolujen keräys­toimenpiteestä.
Lue lisää munasolujen lahjoittajien kokemuksista.
Lue blogistamme kokemuksia munasolujen luovutuksesta.
Lue lisää munasolulahjoitus.fi sivustolta.

Katso myös

Kiinnostuitko?
Kysy lisää!

Ovumia on alan edelläkävijä. Teemme vuosittain valtaosan Suomen lahjamunasoluhoidoista ja lahjoittajiemme hyvinvointi on meille ensiarvoisen tärkeää.

Ota yhteyttä

Asian­tuntijamme

Hanna
Haapanen

Kätilö, IVF-hoitaja
Helsinki

  

Hanna
Paju

Johtava hoitaja, kätilö
Tampere, Helsinki, Jyväskylä, Kuopio

  

Ninni
Wäre

Kätilö, IVF-hoitaja
Tampere

   

Jutta
Juurinen

Kätilö, IVF-hoitaja
Helsinki

  

Mari
Laine

Vastaava hoitaja, Kätilö, IVF-hoitaja
Jyväskylä

  

Kati
Pentti

Vastaava lääkäri Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Tampere

   

Mari
Sälevaara

LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

    

Candido
Tomás

Kehitysjohtaja Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri
Tampere

    

Anna
Kivijärvi

Vastaava lääkäri Jyväskylä, LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Jyväskylä

  

Johanna
Aaltonen

LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Tampere

  

Jarna
Moilanen

Konsernin hallintolääkäri, LT, MBA, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lisääntymislääketieteen lisäkoulutus
Helsinki