• fi
    • sv
    • en
    • de

Lapsettomuus­tutkimukset

Varaa aika

Lapsettomuus­tutkimukset jonottamatta ja ilman lähetettä

Monia pariskuntia mietityttää mahdollisuus saada lapsia. Epävarmuus saattaa lisääntyä, jos raskaaksi tuleminen vie useita kuukausia. Jos raskaus ei ole alkanut kuuden kuukauden yrittämisen jälkeen, kannattaa viimeistään silloin varata lapsettomuustutkimus.

Ammattitaitoinen ja ystävällinen henkilökunta

Teemme pariskunnalle suunnitelman tarvittavista tutkimuksista, hoidon tarpeen arvioinnin ja yksilöllisen hoitosuunnitelman. Aina syy lapsettomuuteen ei selviä huolellisillakaan tutkimuksilla. Siinäkin tapauksessa lapsettomuuteen voidaan yleensä tarjota hoitoa.

“Meillä oli oikea ajoitus hakeutua hoitoihin, ei yhtään olisi kannattanutkaan enää asiaa pitkittää.” Niina Viitanen

Viitaset
Niina, Leo ja Jouni Viitanen. Katso perheen tarina Youtubessa »

Yksilöllinen lapsettomuuden hoitosuunnitelma

Ensimmäiselle käynnille toivomme pariskunnan tulevan yhdessä. Pariskunta päättää viime kädessä aina itse, millaisiin hoitoihin ja millä aikataululla he ovat valmiita. 80–85 % pareista saa apua nykyisistä lapsettomuuden hoitomenetelmistämme.

Ensimmäisellä käynnillä lääkäri haastattelee pariskuntaa ja käy huolella läpi mahdollisia lapsettomuuteen vaikuttavia tekijöitä parin terveydentilassa ja elintavoissa. Yleensä naiselle tehdään gynekologinen tutkimus ja ultraäänitutkimus. Miehelle tehtäviä tutkimuksia suunnitellaan tarkemmin, kun siemennesteanalyysin tulos on tiedossa.

Pariskuntaa varten tehdään yksilöllinen suunnitelma muista tarvittavista tutkimuksista. Lapsettomuuden erilaisista hoitomuodoista annetaan alustavaa tietoa. Mikäli lapsettomuutta on tutkittu tai hoidettu muualla, on hyvä ottaa mukaan kaikki asiaa koskevat dokumentit. Ensimmäisen käynnin yhteydessä annamme tietoa klinikkamme käytännöistä, ja tapaatte myös hoitajamme.

Aluksi lapsettomuustutkimuksilla pyritään selvittämään seuraavia asioita:
– Kypsyykö ja irtoaako naiselta munasolu kuukautiskierron aikana?
– Onko miehellä siemennesteessä riittävästi liikkuvia siittiöitä?
– Voivatko sukusolut kohdata, eli ovatko naisen munanjohtimet avoimet?

 

Hoitosykli

Kuukautiskierron kartoitus

Kuukautiskiertoa tutkitaan verinäytteestä tehtävillä hormonimäärityksillä ja ultraäänitutkimuksella. Tutkimukset tehdään tietyissä vaiheissa kuukautiskiertoa, jotta saadaan käsitys munarakkulan kypsymisestä ja munasolun irtoamisesta. Samalla tarkistetaan kohdun limakalvon kasvu suhteessa munarakkulan kypsymiseen.

Siemenneste­analyysi

Siemennestenanalyysi on miehen hedelmällisyyden perustutkimus. Siinä selvitetään siemennesteen tilavuus, siittiötiheys, siittiöiden kokonaismäärä, liikkuvuus sekä mahdolliset siittiövasta-aineet. Tutkimusta varten mies antaa siemennestenäytteen rauhallisessa, yksityisessä näytteenantohuoneessa. Tutkimuksiin voi tulla ilman lähetettä. Ajanvaraus ja ohjeistus soittamalla Ovumia klinikoiden ajanvaraukseen arkisin klo 8.15-15.00. Tampere puh. 040 844 2700, Helsinki puh. 020 747 9314, Jyväskylä 020 747 9313.

Munanjohtimien aukiolotutkimus

Tutkimus voidaan tehdä kuukautiskierron alkupuolella ennen ovulaatiota, yleensä kuukautiskierron päivien 8–12  välillä. Kuukautisvuodon tulee olla loppunut tutkimuspäivään mennessä. Kohtuonteloon ruiskutetaan ohuen katetrin avulla keittosuolaliuosta ja ilmaa. Samanaikaisesti seurataan ultraäänitutkimuksen avulla ilmakuplien kulkua munanjohtimia pitkin munasarjojen viereen.  Tutkimuksen yhteydessä tarkistetaan myös kohtuontelon rakenne.

Hedelmällisyys­neuvontaa

Joskus hedelmällisyyteen liittyvät kysymykset saattavat askarruttaa mieltä, vaikka raskaustoive ei ihan vielä olekaan ajankohtainen. Naisella saattaa olla jokin hedelmällisyyteen vaikuttava sairaus, mikä aiheuttaa huolta perheen perustamista ajatellen. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi monirakkulaiset munasarjat, kuukautishäiriöt, endometrioosi, hormonaalinen sairaus, sairastettu syömishäiriö tai lapsena hoidettu pahanlaatuinen tauti. Nämä voivat vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Mikäli lapsen hankkiminen ei ole ihan vielä ajankohtaista suosittelemme ajan varaamista hedelmällisyyskatsastukseen, joka korvaa samalla gynekologisen vuositarkastuksen. Hedelmällisyyskatsastuksen yhteydessä kerromme myös uusista mahdollisuuksista hedelmällisyyden säilyttämiseen – kuten ennakoivasta munasolupakastuksesta.

Miehillä hoidettu kivesten laskeutumattomuus, sairastettu kivestulehdus tai kiveskohjut saattavat vaikuttaa siemennesteen laatuun. Tällaisissa tilanteissa keskustelu lisääntymislääketieteen asiantuntijan kanssa voi rauhoittaa mieltä.

Hedelmöitys­hoidot

Jos hedelmöityslääkäritapaamisen jälkeen päädytään lapsettomuushoitoihin, niin yleisimmät käyttämämme lapsettomuushoidot ovat:

Koeputkihedelmöityshoidot IVF ja ICSI
Ovulaation induktio
Inseminaatio
Hoidot pakastetuilla alkioilla (PAS/FET)
Hoidot lahjoitetuilla sukusoluilla ja alkioilla
Munasolulahjoitushoidot
Hoidot lahjoitetuilla siittiöillä
Hoidot itsellisille naisille
Hoidot naispareille
Alkion pitkä viljely

Joissain tapauksissa päädytään käyttämään PGS alkiovalintatekniikkaa, tekemään alkiodiagnostiikka PGD ja/tai monitoroimaan hedelmöitysprosessia embryoskoopin avulla.

Lataa oppaat:

Asian­tuntijamme

Jarna
Moilanen

Vastaava lääkäri Helsinki, LT, MBA, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri

    

Mari
Sälevaara

LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

    

Isto
Uusi-Erkkilä

LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

  

Maria
Tuominen

LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

   

Kati
Pentti

Vastaava lääkäri Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri

   

Candido
Tomás

Kehitysjohtaja Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

    

Johanna
Aaltonen

LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri

  

Anna
Kivijärvi

Vastaava lääkäri Jyväskylä, LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

  

Jaana
Seikkula

LL, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri

  

Sami
Onoila

LL, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri