Lapsettomuuden syyt

Infertiliteetillä eli lapsettomuudella tarkoitetaan, että vuoden säännöllisen yrittämisen jälkeen nainen ei ole tullut raskaaksi. Nykyään lapsettomuushoitoihin hakeutuu yhä useampi noin 3000-4000 paria vuodessa, sillä lapsen hankinta aloitetaan liian myöhään.

Hedelmällisyyden heikkenemisen yksi merkittävimmistä tekijöistä on ikä. Arvioidaan, että 20-25-vuotiaista alle 10 %, 35-40-vuotiaista 40 % kärsivät lapsettomuudesta. Syynä lapsettomuuteen iäkkäämmillä on munasolun ikääntyminen tai miehen siittiöiden vähyys.

Lapsettomuus voi johtua niin miehestä kuin naisestakin. 25 % tapauksista lapsettomuus johtuu naisesta ja 25 % miehestä. Naisen raskaaksi tuleminen edellyttää munasolun normaalin irtoamisen. Jos munasolu ei irtoa normaalisti, voi kyseessä olla munarakkulan kypsyyshäiriö. Tällöin vika löytyy kohdusta tai munanjohtimista. Tulehdusoireiden, vuotohäiriöiden ja kipujen takia kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Miehen osalta riittävä siittiötuotanto on naisen raskaaksi tulemisen edellytys.

25 % tapauksista lapsettomuuden syy jää täysin tuntemattomaksi. Lapsettomuutta voi kuitenkin osin selittää vanhempien antamat esitiedot. Hedelmällisyyteen vaikuttaa ravinnon monipuolisuus ja liikunnan määrä. Painonhallinnan täytyy olla kunnossa, sillä ali- ja ylipaino heikentävät hedelmällisyyttä. Päihteet heikentävät hedelmällisyyttä jo pienissäkin määrin, joten päihteiden käyttö tulisi lopettaa. Lapsettomuutta voi myös osin selittää liian tarkka yhdyntöjen ajoittaminen.

Lapsettomuutta voi ehkäistä kiinnittämällä huomiota omiin elintapoihin ja sukupuolitautien ehkäisyllä sekä hoidolla. Monipuolinen ravinto ja säännöllinen liikunta edesauttavat raskaaksi tulemista. Terveellisten elintapojen merkityksestä voit lukea lisätietoa hedelmällisyyden edistäminen -artikkelistamme.

Varaa aika lapsettomuus-tutkimukseen

Terveyskirjasto Duodecim (2020). Lapsettomuus. Aila Tiitinen.