Lue tiedote koronaviruksesta ›

Inseminaatio

Miksi Ovumia Fertinova?

 • Yli 25 vuoden kokemus hedelmöityshoidoista.
 • Ei jonoa hoitoon!
 • Laadukas laboratoriotyöskentely ja hyvät tulokset.
 • Tyytyväiset asiakkaat ja henkilökohtainen palvelu.
 • Mahdollisuus sperman oksidatiivisen stressin mittaukseen. Lue lisää ›
 • Käytettävissä oma, rekisteröityjen lahjoittajien spermapankki sekä mahdollisuus tilata spermaa kansainvälisistä spermapankeista.
 • Kilpailukykyiset hinnat. (Hinnasto)

Varaa aika lääkärin ensikäynnille

Inseminaatio

Inseminaatio otetaan käyttöön usein ensimmäisenä lapsettomuuden hoitomuotona miehestä johtuvassa tai selittämättömässä lapsettomuudessa. Inseminaatiossa siemennestenäytteestä erotellut parhaat, liikkuvat siittiöt viedään ohuella katetrilla naisen kohtuonteloon ovulaation ajankohtana ja hedelmöittyminen tapahtuu naisen elimistössä. Koska inseminaatiolla tehtävä hedelmöitys tapahtuu luonnollisessa ympäristössä eli munanjohtimessa, ainakin toisen munanjohtimen täytyy olla terve. Inseminaatiohoidon onnistuminen edellyttää myös, että siemennestenäytteessä on käsittelyn jälkeen riittävästi hyvin liikkuvia siittiöitä, muussa tapauksessa hoitovaihtoehtona on koeputkihedelmöityshoito.

Inseminaatio voidaan tehdä joko luonnollisessa kuukautiskierrossa mahdollisimman lähellä ovulaation ajankohtaa tai yhdistettynä lääkkeelliseen munasolun kypsytyshoitoon. Luonnollisen kierron inseminaatio ajoitetaan kotona tehtävällä ovulaatiotestillä, joka mittaa virtsan LH-hormonin pitoisuutta. Inseminaatio tehdään pestyillä siittiöillä 12–42 tuntia positiivisen testin jälkeen eli mahdollisimman lähellä ovulaation hetkeä. Parhaat tulokset inseminaatiossa yleensä saavutetaan, kun inseminaatioon yhdistetään hormonilääkitys. On kuitenkin tärkeää seurata hoitoa asianmukaisesti sen varmistamiseksi, ettei munasarjoissa kehity liian monta munarakkulaa, mikä lisää monisikiöraskauden riskiä. Ihanteellinen määrä on 1–2 kypsää munasolua. Munarakkulan kypsytyshoidossa eli ovulaation induktiossa inseminaatio ajoitetaan ultraäänitutkimuksen perusteella. Itse inseminaatio tehdään 24–42 tuntia ovulaation aikaansaavan hCG-pistoksen jälkeen.

Siemennestenäyte annetaan inseminaatiopäivänä ja se käsitellään parhaiden, liikkuvien siittiöiden erottelemiseksi. Tällä tavoin siemennesteessä mahdollisesti olevia siittiövasta-aineita ja muita epäpuhtauksia saadaan vähennettyä ja siittiöiden liikkuvuutta ja hedelmöityskykyä parannettua. Inseminaatiossa voidaan joissakin tapauksissa käyttää myös ennalta pakastettua siemennestettä. Ovumia Fertinovassa on tavallisen sperma-analyysin lisäksi käytössä myös sperman oksidatiivista stressitasoa mittaava testi. Oksidatiivinen stressi tarkoittaa epätasapainoa vapaiden happiradikaalien ja niiltä suojaavien antioksidanttien välillä. Sperman oksidatiivista stressiä voidaan mitata MiOXSYS (Male Infertility Oxidative System) -testillä, joka on käytössä klinikoillamme. Tieteellisissä tutkimuksissa korkea MiOXSYS lukema on liitetty alhaiseen siittiöiden määrään ja liikkuvuuteen sekä kohonneeseen DNA-vaurioiden riskiin. Voit lukea lisää MiOXSYS-testistä ja sperman oksidatiivisesta stressistä täältä.

Inseminaatiohoidon onnistumistulokseen vaikuttavat ennen kaikkea naisen ikä, mutta myös siemennesteen laatu ja inseminaation ajoituksen onnistuminen. Onnistumisprosentti inseminaatiossa yhdistettynä hormonihoitoon on parhaimmillaan 10–20 prosenttia hoitokiertoa kohden. Inseminaatiohoitoja toistetaan yleensä muutaman kerran, jonka jälkeen on hyvä keskustella lääkärin kanssa mahdollisista muista hoitovaihtoehdoista. Inseminaatiohoidon jälkeen siirrytään yleensä koeputkihedelmöitys- eli IVF-hoitoon. Voit lukea lisää IVF-hoidosta täältä.

Varaa aika lääkärin ensikäynnille

Inseminaatio eli keinohedelmöitys vaihe vaiheelta

 1. Voidaan tehdä luonnollisessa kierrossa. Munasolun irtoaminen varmistetaan kotona tehtävällä ovulaatiotestillä. Jatko kuten kohdassa 3 ja 4.
 2. Vaihtoehtoisesti toteutetaan hormonihoito, jolla kypsytetään 1–2 munasolua: tablettilääkkeillä tai pistoksin stimuloidaan munarakkuloiden kasvua. Tämän jälkeen ovulaatio aikaansaadaan hCG-hormonipistoksella. – Hoidon seuranta on tärkeää: emättimen kautta tehtävä eli vaginaalinen ultraääniseuranta (1–3 kertaa hoitojakson aikana).
 3. Siemennestenäyte toimitetaan inseminaatiopäivän aamuna. Siemenneste käsitellään ja ruiskutetaan kohtuun myöhemmin samana päivänä.
 4. Raskaustesti 2 viikon kuluttua inseminaatiosta.
 5. Raskausultraääni 3 viikon kuluttua positiivisesta raskaustestistä.

Inseminaatiohoito donorspermalla

Inseminaatiohoito voidaan toteuttaa myös luovutetuilla siittiöillä. Ovumia Fertinovassa on käytössä oma rekisteröityjen lahjoittajien spermapankki, jossa on saatavilla suomalaisten spermanlahjoittajien siittiöitä. Lue lisää hoidoista luovutetuilla siittiöillä täältä.

Halutessasi voimme myös tilata donorspermaa kansainvälisistä spermapankeista, European Sperm Bankista tai Cryosilta. Kun hedelmöityshoidossa käytetään luovutettuja sukusoluja, luovutettujen sukusolujen vastaanottaja tapaa ennen hoidon alkua psykologin niin kutsutussa lahjasoluneuvonnassa. Lakisääteisessä lahjasoluneuvonnassa on tarkoituksena varmistua siitä, että hoitoon hakeutuva miettii lahjoitettujen sukusolujen käytön merkitystä kaikilta näkökannoilta ennen hoidon aloittamista.
Lisätietoa Hedelmöityshoitolaista täältä.

Varaa aika lääkärin ensikäynnille

Asiantuntijamme

Kati Pentti

Kati Pentti
Vastaava lääkäri Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri   

Candido Tomás

Candido Tomás
Kehitysjohtaja Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri    

Jarna Moilanen

Jarna Moilanen
Vastaava lääkäri Helsinki, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri    

Mari Sälevaara

Mari Sälevaara
LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri    

Anna Kivijärvi

Anna Kivijärvi
Vastaava lääkäri Jyväskylä, LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri  

Sami Onoila

Sami Onoila
LL, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri    

 

Kysy lisää hoidoistamme:

Ovumia Fertinova Helsinki
020 747 9314
info.helsinki@ovumia.fi

Ovumia Fertinova Tampere
020 747 9310
info@ovumia.fi

Ovumia Fertinova Jyväskylä
020 747 9313
info.jyvaskyla@ovumia.fi