• fi
    • sv
    • en
    • de

Keino­hedelmöitys – hoidot lahjoitetuilla siittiöillä

Varaa aika

Suomessa tehdään vuosittain satoja lapsettomuushoitoja lahjoitetuilla sukusoluilla ja erityisesti donorspermalla. Olemme tehneet hoitoja luovutetuilla siittiöillä jo yli 25 vuotta, joten tiedämme mistä puhumme. Tavoitteenamme on lämmin, luottamusta korostava hoitokokemus. Hoidoista vastaavaan tiimiin kuuluvat lääkärit, laboratorio sekä asiakkaan omahoitaja. Hoitoketju on asiakkaalle helppo, yksinkertainen ja turvallinen. Lahjoitetuilla sukusoluilla tehtävää hoitoa edeltää aina lahjasukusoluneuvonta, eli keskustelu psykologin kanssa juridisista, psykologisista ja eettisistä erityiskysymyksistä.

Me Ovumiassa ymmärrämme, että lahjoitettuja siittiöitä tarvitaan monista eri syistä. Toivomme sydämestämme, että voimme auttaa teitä saamaan terveen vauvan. Meillä lahjasiittiöhoidot ovat turvallisia ja ammattilaisillemme tuttuja toimenpiteitä. Mitä tahansa kysymyksiä tai huolenaiheita teillä on, olette aina tervetulleita keskustelemaan kanssamme!

Varaa ensikäyntiaika

Ketkä lahjoittavat spermaa?

Spermanluovuttajamme ovat

  • terveitä, 20-45-vuotiaita suomalaisia tai Suomessa asuvia miehiä.
  • vapaaehtoisia ja Suomessa rekisteröityjä, ei-anonyymeja lahjoittajia.
  • tarkoin valikoituja: kaikille lahjoittajille tehdään sperma-analyysi ja sperman koepakastus. Terveystarkastuksessa ehdokkaat, joilla on perinnöllisiä sairauksia tai tartuntatauteja, suljetaan pois. Kaikki lahjoittajat saavat myös psykologin lahjasoluneuvonnan.
  • tavallisia miehiä, jotka haluavat auttaa tahattomasti lapsettomia.

Lahjoittajamme ovat terveitä, suomalaisia tai Suomessa asuvia miehiä, joilla on halu auttaa tahattomasti lapsettomia. Usein auttamisen halu on herännyt siitä, että joku lahjoittajan lähipiiristä on tarvinnut hedelmöityshoitoja. Suomen lain mukaan saamme maksaa lahjoittajille pienen korvauksen, mutta suurin motiivi lahjoittamiseen on kuitenkin puhdas auttamisen halu. Kaikille lahjoittajakandidaateille tehdään sperma-analyysi ja sperman koepakastus. Lahjoittajiksi hyväksytään vain miehet, joiden sperma on laadultaan hyvää ja kestää myös koepakastuksen.

Suomessa lahjoittajat ovat rekisteröityjä ja non-anonyymeja. Tämä tarkoittaa sitä, että lahjasoluhoidon avulla alkunsa saaneella, on 18 vuotta täytettyään oikeus saada tietää lahjoittajan henkilöllisyys niin halutessaan. Nämä tiedot annetaan vain henkilölle itselleen. Lahjasoluja vastaanottaneille voidaan lain mukaan kertoa vain lahjoittajan etninen alkuperä, pituus sekä silmien ja hiusten väri. Nämä ovat myös asioita, joista voit esittää toiveita. Donor-koordinaattorimme etsii parhaan mahdollisen lahjoittajan esittämiesi toiveiden pohjalta. Suomessa saman luovuttajan sukusoluilla saa syntyä lapsia korkeintaan viiteen eri perheeseen.
Luovutettuja sukusoluja voi käyttää  15 vuotta niiden pakastuspäivästä. (Laki hedelmöityshoidoista)

Voimme tarvittaessa tilata siittiöitä myös yhteistyöspermapankistamme European Sperm Bankista. Myös tällöin lahjoittajan hen­ki­lö­tie­dot rekis­te­röi­dään Suo­men lain mukai­ses­ti, jotta hoidosta myöhemmin syntyvällä lapsella on 18 vuotta täytettyään mahdollisuus selvittää biologinen alkuperänsä.

Keinohedelmöitys vai koeputkihedelmöitys?

Keinohedelmöitys eli inseminaatio on yleensä ensimmäinen hoitomuoto miehestä johtuvaan tai selittämättömään lapsettomuuteen. Inseminaatiolla aloitetaan usein myös itsellisten naisten ja naisparien hoidot. Hoidon tulokseen vaikuttavat erityisesti naisen ikä, siemennesteen laatu sekä inseminaation ajoituksen onnistuminen.

Raskauden alkamisen todennäköisyys on inseminaatiohoidoissa noin 10–15 % yritystä kohden ja suurin osa raskauksista alkaa ensimmäisen 3–4 hoitokerran aikana. Voit lukea lisää inseminaatiosta täältä.

Koeputkihedelmöitys- eli IVF-hoidoissa tulokset ovat huomattavasti paremmat kuin inseminaatiossa (noin 30-40 % yritystä kohden). Koeputkihedelmöityshoito onkin tehokas apu monista eri syistä johtuvaan lapsettomuuteen. Tämän vuoksi IVF-hoitoon siirrytään usein jo muutaman inseminaatioyrityksen jälkeen. Päätös tehdään aina lääkärin kanssa keskustellen ja potilaan toiveet huomioiden. Voit lukea lisää IVF-hoidoista täältä.

Miksi Ovumia?

  • Ei jonotusaikaa. Meille pääset hoitoon nopeasti.
  • Yli 25 vuoden kokemus hoidoista lahjoitetuilla siittiöillä.
  • Laadukkaat laboratoriot ja hyvät tulokset.
  • Oma rekisteröityjen lahjoittajien spermapankki.
  • Mahdollisuus tilata rekisteröityjen lahjoittajien spermaa myös European Sperm Bankista.
  • Hoidot pariskunnille, naispareille ja itsellisille naisille Suomessa 46-vuotiaaksi asti ja Tallinnassa 51-vuotiaaksi asti.

Varaa aika ensikäynnille

Katso myös

Asian­tuntijamme

Jarna
Moilanen

Konsernin hallintolääkäri, LT, MBA, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lisääntymislääketieteen lisäkoulutus
Helsinki

    

Kati
Pentti

Vastaava lääkäri Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Tampere

   

Anna
Kivijärvi

Vastaava lääkäri Jyväskylä, LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Jyväskylä

  

Paula
Kuivasaari-Pirinen

Vastaava lääkäri, Kuopio, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Kuopio

  

Mari
Sälevaara

LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

    

Isto
Uusi-Erkkilä

LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

   

Päivi
Joki-Korpela

LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Helsinki

  

Maria
Tuominen

LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

   

Johanna
Aaltonen

LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Tampere

  

Candido
Tomás

Kehitysjohtaja Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri
Tampere

    

Sami
Onoila

LL, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri, seksuaaliterapeutti (NACS)
Tampere