• fi
    • en

Hedelmöitys­hoidot

Varaa aika

Mitä hedelmöitys­­hoidolla tarkoitetaan?

Hedelmöityshoito on naisen, miehen tai parin hedelmättömyyden takia suoritettava toimenpide, jonka tarkoituksena on parantaa raskauden alkamisen todennäköisyyttä. Nainen tai pariskunta määritellään hedelmättömäksi, kun raskaus ei ole alkanut, vaikka suojaamattomia yhdyntöjä on harjoitettu vuoden ajan. Tämä määritelmä perustuu siihen, että terveellä pariskunnalla on noin 20 prosentin kuukausittainen mahdollisuus tulla raskaaksi, jolloin 12 kuukauden kumulatiivinen todennäköisyys raskauteen on 93 prosenttia. Suosittelemme, että hakeudut lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoihin jo aiemmin, mikäli hedelmättömyydelle on tiedossa jokin syy, tai olet yli 35-vuotias nainen. Hedelmöityshoitoikäraja Ovumian klinikoilla on 46 vuotta. Tämä tarkoittaa, että hoidamme klinikoillamme alle 47-vuotiaita naisia.

Ovumian klinikoilla on käytössä laaja valikoima erilaisia hedelmöityshoitovaihtoehtoja. Alla näet niistä muutamia esimerkkejä. Moni saattaa miettiä kuinka tehokkaita hedelmöityshoidot ovat. Iloksemme voimme todeta, että hoidot ovat nykyään todella tehokkaita: yli 80 % asiakkaistamme saa avun käytössämme olevien hoitovaihtoehtojen avulla.

Lataa opas:

Hedelmöityshoidot-opas

Missiomme mukaan ilo lapsista kuuluu kaikille. Anna meidän auttaa myös sinua. Varaa aika lääkärin ensikäynnille!

Varaa aika

Hedelmöitys­hoito­vaihtoehtoja

Ovulaation induktio

Ovulaation induktiolla tarkoitetaan hormonaalisen hoidon avulla indusoitua ovulaatiota tai munasolun kypsymistä ja vapautumista. Hormonit voidaan antaa tablettien tai ihonalaisten injektioiden muodossa. Hoidon etenemistä seurataan ultraäänitutkimusten avulla muutaman päivän välein ja tarvittaessa hormoniverikokeilla. Tavoitteena on kypsyttää 1-2 hyvää follikkelia. Tällaista hoitoa tarvitaan, jos naisen kuukautiskierto on epänormaali. Jos naisen kuukautiskierto on ovulatiivinen, hormonaalista hoitoa voidaan käyttää tukemaan munarakkuloiden kehittymistä ja ovulaatiota. Voit lukea lisää ovulaation induktiosta täältä.

Inseminaatio

Keinohedelmöitys (inseminaatio, IUI) on toimenpide, jossa siemennestenäytteestä erotetut, parhaat liikkuvat siittiöt siirretään naisen kohtuonteloon ovulaation aikaan erityistä katetria käyttämällä. Inseminaatio on yleinen hoitomuoto miehestä johtuvassa hedelmättömyydessä, (jos ongelmat ovat lieviä ja haasteita on esim. spermasolujen määrässä, liikkuvuudessa tai muodossa) ja epäselvän hedelmättömyyden hoidossa. Inseminaatio voidaan suorittaa naisen luonnollisen kuukautiskierron tai hormoniajasteisen ovulaation mukaan. Luonnollisen kuukautiskierron tapauksessa keinohedelmöitys ajoitetaan ovulaatiotestillä ja inseminaatio suoritetaan 24-36 tuntia positiivisen ovulaatiotestituloksen jälkeen. Voit lukea lisää inseminaatiohoidosta täältä.

Keinohedelmöitystä voidaan käyttää myös silloin, kun hoidossa tarvitaan luovutettua spermaa (kuten esimerkiksi itsellisiä naisia ja naispareja hoidettaessa). Ovumialla on oma spermapankki, jossa on rekisteröityjen, suomalaisten spermadonoreiden siittiöitä, mutta tarjoamme sinulle myös mahdollisuuden tilata siittiöitä European sperm Bankista tai Cryosista. Voit lukea lisää hoidoista luovutetuilla siittiöillä täältä.

Koeputki­hedelmöitys (IVF)

IVF on tehokas hedelmöityshoito potilaille, jotka kärsivät endometrioosista tai munatorviongelmista tai kun hedelmällisyys on alentunut heikon spermanlaadun vuoksi. IVF-hoidosta hyötyvät usein myös ne potilaat, joiden hedelmättömyyden syy on epäselvä. Koeputkihedelmöityksessä nainen saa hormonaalista hoitoa, jonka tarkoituksena on kasvattaa useampi kuin yksi follikkeli ja kypsyttää niiden sisältämät munasolut hedelmöityskykyisiksi. Hoidon etenemistä seurataan ultraäänitutkimuksilla. Munasolut kerätään follikkeleista munasolujenkeräyksessä ja hedelmöitetään yhteisellä viljelymaljalla siittiösolujen kanssa. Yleensä noin 70 % munasoluista hedelmöittyy ja noin 30–50% hedelmöitetyistä munasoluista kehittyy hyvälaatuisiksi alkioiksi. Paras niistä valitaan tuorealkionsiirtoon ja loput hyvälaatuiset alkiot pakastetaan myöhempää pakastetun alkionsiirtoa varten. Voit lukea lisää IVF-hoidosta täältä.

Mikro­hedelmöitys­ (ICSI)

Mikrohedelmöitystä käytetään miehestä aiheutuvan hedelmättömyyden hoidossa, jos siemennestenäytteen laatu on erittäin alhainen tai jos siemennesteen liikkuvuus on erityisen heikko. Menetelmää käytetään myös silloin, kun normaali IVF ei ole johtanut hedelmöitymiseen. Ennen ICSI-hoitoa nainen saa hormonihoitoa ja munasolut kerätään samalla tavalla kuin IVF-hoidossa. Siemennestenäytteestä erotetaan parhaat liikkuvat siittiöt hedelmöitystä varten. Mikrohedelmöityksessä hedelmöitystä autetaan viemällä aina yksi kypsä siittiö kypsään munasoluun ohuen lasineulan avulla. Munasolujen hedelmöittymistä ja alkioiden kehitystä seurataan samalla tavalla kuin koeputkihedelmöityksessä. ICSI-hoidon tulokset ovat verrattavissa IVF: n tuloksiin. Voit lukea lisää ICSI-hoidoista täältä.

Lahjamunasolu­hoito

Kaikki Ovumian klinikat ovat erikoistuneet hoitoihin luovutetuilla munasoluilla. Olemme tehneet näitä hoitoja onnistuneesti yli 25 vuotta. Ovumia vastaa yli 70 prosentista Suomen lahjamunasoluhoidoista (ivf, in vitro). Näitä hoitoja tehdään vuosittain satoja.

Luovutetuilla munasoluilla saadaan erittäin hyviä tuloksia: yli 60 prosenttia potilaista tulee raskaaksi jo ensimmäisellä hoitokerralla.

Kaikki lahjoittajamme ovat tarkoin valittuja, rekisteröityjä, terveitä 20–35-vuotiaita suomalaisia naisia. Pidämme lahjoittajistamme hyvää huolta, ja siksi moni haluaa lahjoittaa uudestaan.

Hoitoihin pääsee jonottamatta. Lue lisää lahjamunasoluhoidoista täältä.

Anna meidän auttaa sinua.

Varaa aika ensikäynnille

Lue lisää hedelmöityshoidoista:
Hedelmöityshoito hinta
Hedelmöityshoito ikäraja

Katso myös