• fi
    • sv
    • en

Hedelmällisyys­katsastus

Varaa aika

Kun lapsen saamisen mahdollisuus ja hedelmällisyys mietityttää, on hedelmällisyyskatsastuksen aika.

Hedelmällisyyteen liittyvät kysymykset saattavat askarruttaa mieltä, vaikka lasten hankinta ei olisikaan vielä ajankohtaista. Keskustelu lisääntymislääketieteen asiantuntijan kanssa voi rauhoittaa mieltäsi ja auttaa sinua suunnittelemaan tulevaisuuttasi. Lisäksi saat tietoa hedelmällisyyden säilyttämisestä.

Voit tulla keskustelemaan hedelmällisyyteen liittyvistä asioista yksin tai yhdessä kumppanisi kanssa, vaikka sinulla olisi vielä ehkäisy käytössä. Mikäli olette jo yrittäneet raskautta yli puolen vuoden ajan, suosittelemme hedelmällisyyskatsastuksen sijasta varaamaan ensikäyntiajan lapsettomuuslääkärimme vastaanotolle.

Miksi hedelmällisyys­­katsastukseen?

  • Saat arvokasta tietoa hedelmällisyydestäsi ja pystyt suunnittelemaan tulevaisuuttasi.
  • Saat tietoa hedelmällisyyden säilyttämisestä (ennakoiva munasolujen pakastus).
  • Korvaa gynekologin tarkastuksen – tarvittaessa voidaan ottaa myös PAPA-koe.
  • Sisältää erikoislääkärin vastaanottokäynnin (45-60 min),  gynekologisen tutkimuksen sekä ultraäänitutkimuksen.

 

Hedelmällisyyskatsastus kampanjahintaan 199€
Hedelmällisyyskatsastus + AMH kampanjahintaan 249€
Lue lisää..

Varaa aika

Hedelmälli­syyteen vaikuttavat tekijät

Ihmisen hedelmällisyys on monien tekijöiden summa. Tutkimuksissa on voitu osoittaa erityisesti naisen iän merkitys – tiedämme, että hedelmällisyys alkaa heiketä jo 30 vuoden iässä ja raskauden alkamisen mahdollisuus laskee jyrkemmin 35 ikävuoden jälkeen. Yksilöllinen vaihtelu on kuitenkin suurta. Miehenkin iällä on merkitystä, mutta sen arvioiminen on vaikeampaa. Terveillä elintavoilla on myös suuri merkitys hedelmällisyyden kannalta. Esimerkiksi paino-ongelmat, runsas päihteidenkäyttö ja liiallinen liikunta voivat heikentää hedelmällisyyttä ja raskaaksi tulemisen mahdollisuutta.

Monet sairaudet ja lääkitykset voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen ja vaikeuttaa raskauden alkamista. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi monirakkulaiset munasarjat, muut kuukautishäiriöt, endometrioosi, monet hormonaaliset sairaudet, aiemmin sairastettu syömishäiriö tai lapsena hoidettu pahanlaatuinen tauti. Miehillä hoidettu kivesten laskeutumattomuus, sairastettu kivestulehdus, kiveskohjut tai hormonivalmisteiden käyttö saattavat vaikuttaa siemennesteen laatuun.

Lue lisää hedelmällisyydestä

Hedelmällisyystutkimuksella varmistat hedelmällisyytesi tason ja pystyt täten suunnittelemaan paremmin tulevaisuuttasi sekä halutessasi selvittämään hedelmällisyytesi säilyttämisen mahdollisuuksia. Mikäli hedelmällisyydessä havaitaan heikentymistä, parantavat sen tiedostaminen ja ajoissa aloitetut hoidot tulevaisuuden raskautumisen mahdollisuutta.

Huom. Mikäli hedelmällisyystutkimuksessa halutaan tutkia naisen AMH-arvo, e-pillereiden käyttö kannattaa lopettaa jo 2-3kk tätä ennen, sillä ne vääristävät AMH-arvon tulosta.

Varaa aika

 

Miten hedelmällisyystesti tai tutkimus tehdään?

Hedelmällisyyttä voidaan tutkia ultraäänitutkimuksen tai verikokeen avulla. Ultraäänitutkimuksessa tutkitaan munasarjojen kokoa sekä lasketaan munarakkuloiden määrää. Munarakkuloinen määrä on verrannollinen raskaaksi tulemiseen, mitä enemmän niistä muodostuvia munasoluja on, sitä todennäköisempää on luonnollinen raskaus.

Verikokeen avulla mitataan munasarjojen toiminnallista kuntoa. AMH-verikoe otetaan kuukautiskierron alkupuolella ja sen osoittama anti-mullerian-hormonin määrää kertoo kuinka paljon naisen munasarjoissa on pieniä, varhaisia munarakkuloita.

AMH-mittausta suositellaan yli 35-vuotiaille, endometrioosia sairastaville tai sellaisille henkilöille, joiden äidillä on vaihdevuodet alkaneet aikaisin, noin 40 ikävuoden paikkeilla.

Katso myös

Asian­tuntijamme

Jarna
Moilanen

Hallintolääkäri, LT, MBA, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Helsinki

    

Kati
Pentti

Vastaava lääkäri Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Tampere

   

Anna
Kivijärvi

Vastaava lääkäri Jyväskylä, LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Jyväskylä

  

Mari
Sälevaara

LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

    

Isto
Uusi-Erkkilä

LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

   

Maria
Tuominen

LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

   

Candido
Tomás

Kehitysjohtaja Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri
Tampere

    

Sami
Onoila

LL, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri, seksuaaliterapeutti (NACS)
Tampere