• fi
    • sv
    • en

Hedelmällisyys­katsastus

Varaa aika

Kun lapsen saamisen mahdollisuus ja hedelmällisyys mietityttää, on hedelmällisyyskatsastuksen aika.

Hedelmällisyyteen liittyvät kysymykset saattavat askarruttaa mieltä, vaikka lasten hankinta ei olisikaan vielä ajankohtaista. Keskustelu lisääntymislääketieteen asiantuntijan kanssa voi rauhoittaa mieltäsi ja auttaa sinua suunnittelemaan tulevaisuuttasi. Saat neuvontaa oman hedelmällisyytesi vaalimisen keinoista ja raskauden suunnittelusta. Voit saada tietoa myös lääketieteen mahdollisuuksista hedelmällisyyden säilyttämiseksi ennakoivalla munasolujen pakastuksella.
Hedelmällisyyden arviointia suositellaan myös erityisesti naisille, joiden oman äidin vaihdevuodet ovat alkaneet varhain 40-45-ikävuoden tuntumassa.

Voit tulla keskustelemaan hedelmällisyyteen liittyvistä asioista yksin tai yhdessä kumppanisi kanssa, vaikka sinulla olisi vielä ehkäisy käytössä. Mikäli olette jo yrittäneet raskautta yli puolen vuoden ajan, suosittelemme hedelmällisyyskatsastuksen sijasta varaamaan ensikäyntiajan lapsettomuuslääkärimme vastaanotolle.

Miksi hedelmällisyys­­katsastukseen?

  • Saat arvokasta tietoa hedelmällisyydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä.
  • Saat lisääntymislääketieteen asiantuntijan arvion omasta tilanteestasi.
  • Saat neuvontaa tulevaisuuden raskaustoiveita ajatellen.
  • Saat tietoa hedelmällisyyden säilyttämisestä (ennakoiva munasolujen pakastus).
  • Korvaa gynekologin tarkastuksen – tarvittaessa voidaan ottaa myös PAPA-koe ja hoitaa mm. ehkäisyyn liittyviä asioita.
  • Sisältää erikoislääkärin vastaanottokäynnin (45-60 min),  gynekologisen tutkimuksen sekä ultraäänitutkimuksen.
“Hedelmällisyyskatsastus on täyden palvelun gynekologikäynti hedelmällisin lisämaustein”
Hedelmällisyyskatsastus 199€
Hedelmällisyyskatsastus + AMH 249€

Varaa aika

Hedelmälli­syyteen vaikuttavat tekijät

Ihmisen hedelmällisyys on monien tekijöiden summa. Tutkimuksissa on voitu osoittaa erityisesti naisen iän merkitys – tiedämme, että hedelmällisyys alkaa heiketä jo 30 vuoden iässä ja raskauden alkamisen mahdollisuus laskee jyrkemmin 35 ikävuoden jälkeen. Yksilöllinen vaihtelu on kuitenkin suurta. Miehenkin iällä on merkitystä, mutta sen arvioiminen on vaikeampaa. Terveillä elintavoilla on myös suuri merkitys hedelmällisyyden kannalta niin naisilla kuin miehilläkin. Tupakointi, runsas alkoholin käyttö, kannabis ja muut huumausaineet, merkittävä ylipaino tai alipaino ja liiallinen liikunta voivat heikentää hedelmällisyyttä ja raskauden alkamisen mahdollisuutta.

Monet sairaudet ja lääkitykset voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen ja vaikeuttaa raskauden alkamista. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ( PCOS), muut kuukautishäiriöt, endometrioosi,  tai sairastetut gynekologiset tulehdukset. Monet yleissairaudet kuten kilpirauhasten vajaa- tai liikatoiminta, saattavat vaikuttaa hedelmällisyyteen – samoin esimerkiksi aiemmin sairastettu syömishäiriö tai lapsena hoidettu pahanlaatuinen tauti. Miehillä hoidettu kivesten laskeutumattomuus, sairastettu kivestulehdus, kiveskohjut (varikoseele) tai hormonivalmisteiden käyttö saattavat heikentää hedelmällisyyttä.

Lue lisää hedelmällisyydestä

Naisen hedelmällisyyskatsastuksessa arvioidaan yleisen terveyden ohella erityisesti kohdun ja munasarjojen tilannetta. Hedelmällisyystutkimuksessa voidaan arvioida olemassa olevaa hedelmällisyyttä ja erityisesti tunnistaa mahdollisia haasteita raskauden alkamista ajatellen. Mikäli tutkimuksissa tulee esiin hedelmällisyyttä heikentäviä tekijöitä, parantaa niiden tiedostaminen ja tarvittaessa ajoissa aloitetut hedelmöityshoidot tulevaisuuden raskautumisen mahdollisuutta. Mikäli raskaustoive on jo ajankohtainen, puoliso voi halutessaan käydä siemennesteanalyysissä tai sen ajankohdasta voidaan keskustella lääkärin kanssa.

 

Varaa aika

 

Miten hedelmällisyyttä voidaan arvioida?

Hedelmällisyys on monimutkainen kokonaisuus, jossa myös yleisellä terveydellä ja elintavoilla on merkitystä. Niiden huomioiminen on tärkeä osa hedelmällisyyden arviointia.

Munasarjojen toiminnallista reserviä voidaan tutkia gynekologisen ultraäänitutkimuksen ja AMH-verikokeen avulla. Ultraäänitutkimuksessa arvioidaan munasarjoissa näkyvien pienten munarakkuloiden eli antraalifollikkelien määrää ( AFC). Samalla tutkitaan kohdun terveyttä.
AMH-testi on verikoe, joka mittaa anti-Mullerian-nimisen hormonin tasoa verestä. AMH arvo kertoo munasarjojen varhaisten munarakkuloiden määrästä.  ACF tai AMH eivät kuitenkaan kerro munasolujen laadusta mitään. Nuorella naisella voi olla matalampi munasarjareservi, mutta munasolut ovat laadukkaita ja siten johtavat helpommin raskauteen kuin iäkkäämmän naisen munasolut. Hyvin matalilla AMH arvoilla voi tulla raskaaksi, ja toisaalta raskaaksi tuleminen voi olla vaikeaa, vaikka AMH olisi hyvä tai jopa huomattavan korkea. AMH-arvon tulkintaa voi vaikeuttaa esimerkiksi se että naisella on käytössä yhdistelmäehkäisyvalmiste.

 

Katso myös

Asian­tuntijamme

Johanna
Aaltonen

LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Tampere

  

Päivi
Joki-Korpela

LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Helsinki

  

Heli
Lyytinen

Vastaava lääkäri Helsinki, LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lisääntymislääketieteen lisäkoulutus
Helsinki

  

Anna
Kivijärvi

Vastaava lääkäri Jyväskylä, LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Jyväskylä

  

Mari
Sälevaara

LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

    

Candido
Tomás

Kehitysjohtaja Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri
Tampere

    

Kati
Pentti

Vastaava lääkäri Tampere, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Tampere

   

Paula
Kuivasaari-Pirinen

Vastaava lääkäri, Kuopio, LT, naistentautien ja synnytysten sekä lisääntymislääketieteen erikoislääkäri
Kuopio

  

Sami
Onoila

LL, naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri, seksuaaliterapeutti (NACS)
Tampere

    

Hanna
de
Ruyter

LL, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri,
Helsinki

  

Isto
Uusi-Erkkilä

LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Helsinki

   

Jarna
Moilanen

Konsernin hallintolääkäri, LT, MBA, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, lisääntymislääketieteen lisäkoulutus
Helsinki