• fi
    • en

Usein kysyttyjä kysymyksiä lapsettomuushoidoista ja vastauksia niihin

Voit aina olla yhteydessä meihin, jos sinulla on kysyttävää tai mietit jotain lapsettomuustutkimuksiin tai -hoitoihin liittyvää asiaa. Keskustelemme mielellämme kanssasi!

Moni asiakkaistamme on kiinnostunut samoista asioista. Keräsimme tähän muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin.

Miten kuukautiskierto lasketaan?
Kuukautiskierron pituus lasketaan ensimmäisestä kunnon vuotopäivästä seuraavan vuodon ensimmäiseen vuotopäivään. Tiputtelua ja ruskeaa vuotoa ei vielä lasketa vuodoksi.

Voinko ottaa lasin viiniä hoidon aikana? Miten tupakointi vaikuttaa?
Sekä alkoholin runsas käyttö, että tupakointi ovat haitallisia raskaaksi tulemisen kannalta, mutta yksi lasi viiniä hoidon aikana tuskin haittaa. Tupakoinnin on todettu selvästi heikentävän siittiöiden hedelmöityskykyä. Tupakointi huonontaa myös munasolujen laatua. Suosittelemme tupakoinnin lopettamista heti kun raskautta toivotaan.

Onko mieheni ylipainolla vaikutusta siemennesteen/siittiöiden laatuun?
Sekä naisen että miehen ylipainon on todettu heikentävän hedelmällisyyttä. Yli- ja alipaino hidastavat raskauden alkamista ja huonontavat hoitojen tuloksia ja lisäävät keskenmenojen riskiä. Ylipainoisilla miehillä todetaan useammin alentunut siittiötuotanto ja siittiöiden liikkuvuus kuin normaalipainoisilla.

Kuinka tarkasti minun on otettava hormonipistokset samaan aikaan vuorokaudesta?
Suosittelemme, että otat hormonipistokset mahdollisimman tarkasti samaan aikaan vuorokaudesta, vähintään 1-2 tunnin tarkkuudella. Ns. irrotuspistos otetaan tarkasti annettuna kellonaikana.

Voinko käyttää reseptittä saatavia tulehduskipulääkkeitä munasolupunktion jälkeen ennen alkion siirtopäivää?
Sallituista lääkityksistä saat ohjeet lääkäriltä munasolupunktion yhteydessä.

Imeytyykö emättimeen annosteltu keltarauhashormonikapseli, vaikka sitä valuu niin paljon pois?
Emättimeen annosteltu keltarauhashormoni imeytyy nopeasti limakalvon läpi. Suurin osa kapselia on annostelun mahdollistavaa sidosainetta, joka liukenee ja valuu pois kehon lämmön vaikutuksesta. Valuminen on kiusallista, mutta ei vaaranna itse lääkeaineen vaikutusta.

Minkä ikäisiä hoidetaan, onko ikärajoja?
Hedelmällisyydessä on yksilöllisiä eroja, joten jokaisen kohdalla hoitojen tarve ja ennuste harkitaan yksilöllisesti. Ovumiassa hoidettavan naisen ikäraja on 47. Sisarklinikalla Nova Vitassa Tallinnassa hoitoon pääsee 50 ikävuoteen saakka.

Onko siemennestetutkimus välttämätön?
Siemennestetutkimus on ensimmäinen tutkimus miehelle. Siemennesteen laatu kannattaa tutkia ennen varsinaisia lapsettomuushoitoja

Kuinka hormonit vaikuttavat minuun?
Lapsettomuuden hoitoon käytetyillä hormoneilla on yleensä vain vähän sivuvaikutuksia. Vakavin haittaoire on hoidon aikana ilmenevä liian voimakas vaste munasarjoissa, hyperstimulaatio-oireyhtymä (OHSS). Yleensä tämä menee ohi 1-2 viikossa.

Tapahtuvatko kaikki tutkimukset klinikalla?
Kaikki tutkimukset tapahtuvat klinikalla. Verikokeet ja osa hoidon seurantatutkimuksista (mm. ultraäänitutkimus) voidaan tehdä muualla,  esim. oman paikkakunnan gynekologin vastaanotolla.

Kuinka monta kertaa täytyy käydä klinikalla hoidon aikana?
Käyntimäärät klinikalla riippuvat hoidosta. Koeputkihedelmöityshoidon aikana käyntejä on keskimäärin 4-5.

Onko lahjasoluhoitoihin jonoa?
Lahjasoluhoitoihin ei ole jonoa Ovumiassa. Munasolunlahjoitushoidot voidaan toteuttaa joko tuoreilla munasoluilla tai munasolupankista. Ovumiassa on myös oma spermapankki ja hoitoihin on mahdollista käyttää myös tanskalaisten spermapankkien siittiöitä.

←  Takaisin