Työpaikallani tehdään pieniä ihmeitä

Olen lapsettomuuslääkäri.

Tänä aamuna, 20 minuutin ajomatkallani klinikalle, huomasin katselevani pikkulapsia, jotka kävelivät puiston reunassa kohti koulua. Kenties joku noista lapsista oli saanut alkunsa minun tai kollegoideni avulla. Tämä pieni ajatus muutti syysaamun paljon kirkkaammaksi. Pieniä eläviä ihmeitä! Matka Ovumian klinikalle sai äkkiä jälleen merkityksen – minulle tuli kiire ottaa vastaan kaikki potilaat, jotka vielä odottavat ihmeensä toteutuvan.

Ilman ympärilläni olevaa tiimiä en voisi olla osallisena näissä ihmeissä. Ilman lahjakkaiden, ammattitaitoisten embryologien, muiden lääkärien, hoitajien, psykologien ja hallintohenkilöstön apua tämä taianomainen paikka, työpaikkamme, ei voisi olla nykyisen kaltainen.

Klinikalle saavuttuani jaoin päivän ensimmäiset hymyt työtovereideni kanssa. Tunnemme kaikki iloa siitä, että yhdessä annamme tänäänkin mahdollisuuden uusille ihmeille. Tiedämme, että meillä, ihmisillä taitoinemme ja tieteeseen pohjaavine tietoinemme, voi olla valtava merkitys hoidettaville pareille. Ennemmin tai myöhemmin useimmat parit saavat nauttia raskaudesta, äitiydestä ja isyydestä. Joillekin tie on vaikea ja sen varrella on nähtävä paljon vaivaa. Muille kysymys on vain ajasta. Velvollisuutemme on antaa useimmille pareille toivoa, mutta joskus meidän on myös kerrottava, että on aika siirtyä elämässä eteenpäin.

Viime kädessä tyytyväisyyteni tulee asioista, jotka olemme tehneet yhdessä: keskusteluista, neuvonpidoista, alkionsiirroista, munasolujen talteenotosta, ultraäänitutkimuksista…

Kohtaamani lapset, jotka kulkevat päivän päätteeksi kotiin kuten minäkin, ovat kaikki erityisiä, ja heistä tulee taitavia omalla alallaan: jotkut auttavat muita syntymään, toiset muuttamaan ystävien ja perheiden elämää, muut taas nauttimaan elämän kauneudesta ja haasteista. Tunnen yhteyttä heihin – hengitämme samaa ilmaa yhteisessä kaupungissamme.

Autossa soiva jazz vie ajatukseni pois töistä. Huomenna tartun jälleen uuteen päivään, ja odotan jo uusia tilanteita, joissa voin muuttaa hedelmättömyydestä kärsivien parien elämää. Olen etuoikeutettu. Olen lapsettomuuslääkäri ja voin auttaa huomennakin ihmeiden teossa.

Magazine_ct_transp

←  Takaisin