Pitkän linjan lapsettomuus­lääkäri Anna Kivijärvi nauttii työstään Jyväskylän Ovumialla

Kesän vehreys on vaihtunut syksyn kuulaaseen ruskaan, kun Anna Kivijärvi taittaa työmatkaansa Ovumian lapsettomuusklinikalle Jyväskylän keskustassa. Keskusta on vaihtanut väripukuaan useampaan otteeseen Annan 22 vuotta kestäneen lapsettomuuslääkärin uran aikana ja matkan varrella myös klinikan nimi ja sijainti ovat muuttuneet.

– Jyväskylän ensimmäinen lapsettomuuteen erikoistunut hedelmöityshoitoklinikka In-Tiimi perustettiin vuonna 1996 Asemakadulle. Tämän jälkeen olemme päätyneet muutamien välivaiheiden kautta nykyisiin viihtyisiin tiloihimme Väinönkadulle, Anna kertaa.

Vuosien saatossa keskisuuren kaupungin rytmi, sen ihmiset ja kumpuilevat maisemat Harjun torneineen ja kesäisin pärähtävine iltasoittoineen ovat käyneet Annalle tutuiksi. Järvien ympäröimä Jyväskylä ja siellä työskentely tuntuvat omalta.
– Potilaat ja työkaverit ovat mukavia. Meillä Jyväskylän Ovumialla on mahtava, tiivis yhteisö, jossa kaikki haluavat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Kun tähän lisätään vauvat, on tämän työn suola valmis. Vuodet ovat olleet kiireisiä, mutta palkitsevia.

“Jyväskylän Ovumialla on mahtava, tiivis yhteisö, jossa kaikki haluavat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin.” Anna Kivijärven (istumassa) lisäksi kuvassa vasemmalta oikealle vastaava hoitaja, kätilö Hanna Paju sekä hedelmöityshoitobiologit Sami Willman ja Milla Häkkinen.

Jyväskylässä lapsettomuuslääkärin työnkuva on monipuolinen

Kimmokkeen lapsettomuuslääkäriksi lähtemisestä Anna sai opiskellessaan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi Oulun yliopistossa 1990-luvulla.
– Pääsin tekemään lapsettomuushoitoja ja ala osoittautui kiehtovaksi ja vei lopulta mukanaan. Lääkäriksi lähdin aikoinaan auttamisen halusta.

Jyväskylän Ovumian ainoana lapsettomuuslääkärinä Annan työnkuva on monipuolinen. Hän ottaa vastaan kaikki apua tarvitsevat asiakasryhmät. Osaamisalueeseen kuuluu muun muassa andrologia sekä lahjasoluneuvonta.

Fertinovan liityttyä osaksi Ovumiaa reilu vuosi sitten, klinikan asiantuntemus munasolulahjoitushoidoissa sekä geneettisessä seulonnassa ja geenivirheiden toteamisessa on kasvanut. Anna uskookin, että tulevaisuudessa vaativia hoitoja tarvitaan yhä enemmän.
– Avun tarve ei ole ainakaan vähentynyt 22 vuoden aikana, hän toteaa.

Tälläkin hetkellä moni pohtii lapsettomuushoitoihin lähtemistä mieli täynnä kysymyksiä. Anna rohkaisee kaikkia hedelmöityshoitoja harkitsevia tulemaan paikan päälle keskustelemaan asioista.
– Näin voimme parhaiten käydä eri vaihtoehtoja yhdessä läpi.

Anna katsoo työhuoneensa ikkunasta ulkona putoilevia lehtiä ja pohtii hetken, kun kysyn mistä hyvä hoitosuhde potilaan ja lapsettomuuslääkärin välillä on tehty.
– Avoimuudesta ja luottamuksesta, hän päättää.

 

Kuka: Vastaava lääkäri, lapsettomuuslääkäri Anna Kivijärvi, Ovumia Jyväskylä.
Mikä lapsettomuuteen liittyvä asia on mielestäsi erityisen mielenkiintoinen tällä hetkellä: PGS, ERA, AMH, oksidatiivinen stressi.
Vapaa-ajalla minut löytää: Nenä kiinni kirjassa.
Työkavereiden mukaan: Anna on ammattitaitoinen, kokenut, rauhallinen, lämminhenkinen ja tekee työtä suurella sydämellä.

 

Artikkelin teksti: Anna-Maija Kakkonen

←  Takaisin