Blogi 19.8.2016

Ovumialaiset kouluttautuivat kesällä: Psykologin terveiset ESHRE -konferenssista

IMG-20160705-WA0001

Osa Ovumian henkilökuntaa pääsi heinäkuun alussa kouluttautumaan, kun lisääntymislääketieteen Euroopan konferenssi rantautui Messukeskukseen Helsinkiin. Kyseessä on vuotuinen iso kokous, joka kerää tuhansia osallistujia ympäri maailmaa. Iloksemme saimme todeta, että Helsinki ja Messukeskus selvisivät käytännön järjestelyistä hienosti. Tuhannet hedelmöityshoitoalan ammattilaiset saivat päivittää osaamistaan ja pohtia alan kehityssuuntia erittäin toimivissa puitteissa kesäisessä Helsingissä.

Minulle lapsettomuusklinikan psykologina koulutus tarjosi lukuisia uusia näkökulmia ja tuoreita työkaluja päivittäiseen työhöni. Referoin tähän nyt kaiken uuden tiedon joukosta muutaman tärpin oman alani eli lapsettomuuspsykologian tutkimustuloksista ja kehityssuunnista, jotka varmasti kiinnostavat alan ammattilaisten lisäksi myös heitä, joiden vuoksi työtämme teemme eli tahattoman lapsettomuuden kohdanneita henkilöitä.

Lahjasolutaustaisilla mahdollisuus löytää sukusoluluovuttaja

Luennoin itse ennen varsinaista konferenssia järjestetyssä koulutuspäivässä lapsettomuusterapeuttien kansainväliselle verkostolle. Kerroin omassa puheessani lahjasukusolujen avulla syntyneiden henkilöiden tulevista mahdollisuuksista löytää sukusolulahjoittajansa täysi-ikäisenä. Meillä Suomessahan rekisteröityjen luovuttajien sukusolujen avulla syntyneet lapset eivät vielä ole ehtineet täysi-ikäisiksi, joten käytännön kokemusta näistä järjestelyistä ei meillä vielä ole. Ruotsista sen sijaan jo löytyy aikuisia lahjasolutaustaisia henkilöitä, jotka ovat tietoisia geneettisestä taustastaan ja saaneet halutessaan käyttöönsä lahjoittajan henkilötiedot.

Ruotsissa asiaa tutkineet kollegat raportoivat, että hyvin harva lahjasolujen avulla syntyneistä henkilöistä oli kuitenkaan ottanut yhteyttä sukusolulahjoittajaan heti aikuisiän kynnyksellä, vaan yhteyttä otettiin useimmiten vasta myöhäisemmällä iällä. Tutkijat spekuloivat, että lahjasolutausta alkaa toden teolla kiinnostaa vasta lähempänä keski-ikää, kun oman perheen perustaminen on ehkä ajankohtaista ja omat geenit ja niiden siirtyminen seuraavalle sukupolvelle mietityttävät.

Lapsettomuuden psyykkisiä vaikutuksia on syytä arvioida

Varsinaisen Euroopan konferenssin luentojen aikana puhuttiin paljon tutkimukseen perustuvista hoitokäytännöistä ja lapsettomuuspotilaiden yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen hoidon tärkeydestä. Lapsettomuustutkimuksissa ja -hoidoissa käyvien henkilöiden psyykkisen jaksamisen arviointia ja tukemista korostettiin kovasti, ja syystäkin. Laadukasta hoitoa tarjoavilla hedelmöityshoitoklinikoilla lapsettomuutta ei nähdä yksinomaan lääketieteellisenä ongelmana, vaan myös kyseisen ongelman tuottamat psyykkiset vaikutukset kuten ahdistuneisuus, suru, masennus ja stressi huomioidaan, ja ne pyritään minimoimaan kaikissa hoitoprosessin vaiheissa.

Nappasin luennoilta mukaani yleisesti suositellun kyselylomakkeen Screen IVF, joka on lapsettomuuspotilaiden psyykkisen hyvinvoinnin arvioitiin tarkoitettu menetelmä. Lomakkeen tarkoituksena on auttaa hoitohenkilökuntaa löytämään ne asiakkaat, jotka erityisesti hyötyisivät tutkimusten ja hoitojen aikana psyykkisestä tuesta päästäkseen toivottuun lopputulokseen eli vanhemmuuteen lapsettomuushoitojen avulla. Tällä hetkellä olen puuhaamassa kyselyn kääntämistä suomen kielelle, jotta myös meillä Suomessa voitaisiin hyötyä tästä työkalusta.

Jatkossa siis meillä Ovumiassa asiakkaamme pystyvät arvioimaan ja seuraamaan psyykkistä jaksamistaan hoitoprosessin aikana helposti kyselylomakkeen täyttämällä ja siitä henkilökunnan kanssa keskustelemalla.

Jälleen kerran täytyy siis todeta, että kouluttautuminen kannattaa. Kesällä opitun siivittämänä on hyvä jatkaa arjen työtä Ovumiassa.


Mirka Paavilainen

Mirka Paavilainen
PsM, laillistettu psykologi, psykoterapeutti, seksuaalineuvoja


Kommentoi