• fi
    • sv
    • en
    • de

Haluaisin jokaisen voivan kokea oman lapsen syntymän

Oman tyttäreni syntymä oli merkityksellinen hetki. Tulin äidiksi, ja samalla kypsyi päätös opiskella naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi. Kaikki se, mitä naisen kehossa tapahtuu matkalla äidiksi, on äärimmäisen mielenkiintoista. Halusin päästä kaikesta tästä osalliseksi työni kautta.

Lapsettomuushoitojen pariin päädyin lopulta sattumalta. Silloiselta työpaikaltani Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta puuttui lapsettomuustutkimuksiin ja -hoitoihin perehtyneitä lääkäreitä ja tartuin tilaisuuteen. Kävin opintomatkoilla Oulussa, ja aloitin lapsettomuudesta kärsivien potilaiden hoitamisen.

Kiehtovan aiheen parissa työskentely vei mennessään, ja lopulta oli itselleni selvää, että haluan jatkaa uraani erityisesti lapsettomuushoitojen parissa. Vuonna 2013 kuulin helsinkiläisestä Fertinova-klinikasta, selvittelin asioita ja päätin hakea paikkaa erikoislääkärinä. Klinikalta tuli vihreää valoa, ja sillä tiellä ollaan.

Kuinka monessa muussa ammatissa pääsee toteuttamaan ihmisten elinikäisiä unelmia?

Voin sydämestäni sanoa, että rakastan työtäni. Tiedän omasta kokemuksesta mitä lapsen saaminen tarkoittaa, ja teemme täällä huipputiimillä kaikkemme, jotta jokaisen lapsesta haaveilevan toive toteutuisi.

Nykyaikaiset hedelmöityshoidot ovat edistynyttä tiedettä, ja hoitojen onnistumisprosentit nousevat koko ajan uusien keinojen myötä. Haluan silti muistuttaa ihmismielen merkityksestä. Sanon aina potilailleni, että maltti on valttia, kun aloitamme hoitoprosessin. Oikea ajoitus on näissä asioissa kaiken a ja o, joten matkaa äidiksi tai isäksi ei voi kiirehtiä. Kehon rentoudella ja mielen levollisuudella on yhteys hoitojen onnistumiseen. Yksi osa työtäni on auttaa asiakasta pysähtymään asian äärelle ja rauhoittumaan.

Tällä hetkellä olen työssäni erityisen innoissani ennakoivasta munasolujen pakastuksesta, joka on uusi mahdollisuus naisille pidentää hedelmällistä aikaa. Biologinen kello ja urasuunnitelmat eivät aina mene käsi kädessä, ja paine perheen perustamisesta voi alkaa haitata elämää. Munasolut alkavat vanheta ja niiden laatu muuttuu jo kauan ennen vaihdevuosia, joten alle 35-vuotiaana pakastetut munasolut antavat lisäaikaa esimerkiksi sopivan kumppanin löytämiseen ja mahdollisuus omaan geneettiseen jälkeläiseen säilyy pidempään.

Sitoudun potilaideni hoitoprosessiin niin täysillä, että vapaa-ajalla on tärkeää nollata aivot. Tästä huolehtivat kaksi ratsuani ja koira, jotka toimivat terapeutteinani. Siinä pää tyhjenee, kun istahdan hevosen selkään tai lähden pitkälle metsälenkille. Molemmissa hevosissani on arabiverta. Niille, jotka eivät hevosrotuja tunne, voin kertoa, että arabianhevoset ovat tunnettuja lujasta omasta tahdosta ja temperamentista. Näiden kavereiden kanssa ei tule aika pitkäksi. Ja kun aamutallin jälkeen tulen klinikalle, olen täynnä tarmoa potilaan suurimman toiveen täyttämiseksi.

←  Takaisin