Odottavan ja raskautta suunnittelevan kannattaa ottaa koronarokotus – hedelmällisyys­hoitoja ei tarvitse siirtää

Tuoreimman tutkimustiedon perusteella on entistä suositeltavampaa, että kaikki raskaana olevat ja raskautta suunnittelevat ottavat koronarokotteen.

Rokote kannattaa ottaa kaikissa raskauden vaiheissa. Sen voi ottaa ennen raskautta ja myös imetyksen aikana, sanoo lääketieteen tohtori, Ovumian kehitysjohtaja Candido Tomás.

Samaa suosittelevat THL, TAYS, HUS ja muut sairaanhoitopiirit. Ennen raskautta aloitetun rokotussarjan toisen annoksen voi myös antaa raskauden aikana.

Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Uuden suosituksen taustalla on deltamuunnoksen yleistyminen ja Iso-Britanniassa tehty tuore tutkimus, jonka mukaan koronavariantit ovat lisänneet raskaana olevien riskiä sairastua vakavasti. Deltamuunnoksen saaneilla on suurin todennäköisyys sairastua keuhkokuumeeseen ja joutua hengitys- tai tehohoitoon.

Rokote on tehokkain tapa suojautua

Deltamuunnos on saanut tartunnat nousuun myös Suomessa. Rokottamattomia odottavia äitejä on joutunut sairaalaan yhä enemmän ainakin HUSissa ja TAYSissa.

Herkästi leviävältä virusmuodolta on vaikea suojautua ilman rokotetta. Toisaalta rokote on osoittautunut tehokkaaksi varsinkin vakavia tautimuotoja vastaan.

Brittitutkimuksen mukaan alle kaksi prosenttia ensimmäisen rokotteen saaneista odottajista sairastui oireelliseen koronaan. Yksikään täyden rokotussarjan saanut nainen ei sairastunut tutkimuksen aikana.

Lähes 1,5 vuotta kestäneeseen kohorttitutkimukseen osallistui vajaat 3400 sairaalahoitoa saanutta, raskaana ollutta naista, joilla oli varmistettu koronatartunta.

Vauvakin saa vasta-aineita

Koronarokotus suojaa raskaana olevaa naista ennenaikaisen synnytyksen riskiltä. Se suojaa vakavalta taudilta erinomaisesti ja hyvin myös oireiselta taudilta.

Rokotuksen ottaminen kannattaa varsinkin, jos raskaana olevalla on koronariskiä lisäävä perussairaus.

Raskaus ja synnytys suurentavat verisuonitukosten riskiä, jota koronainfektio vielä pahentaa.

Vauvakin voi hyötyä raskauden aikana annetusta rokotteesta, sillä vasta-aineiden on todettu siirtyvän äidiltä sikiölle. Rokotettu äiti ei myöskään tartuta koronavirusta vastasyntyneelle yhtä herkästi kuin rokottamaton.

Brittitutkimus koronavarianttien vaikutuksesta raskaana olevien sairastuvuuteen

Tietoa raskaudesta ja koronarokotteesta THL:n sivuilla

←  Takaisin