Koronarokotusten varoajat hedelmöitys­hoidoissa lyhentyneet

THL:n uuden päivityksen mukaan raskaus ei ole este koronarokotukselle. Kertyneen tiedon perusteella rokotteen ottamiselle ei ole estettä. Nykyisen tiedon mukaan millään rokotteella ei ole todettu heikentävää vaikutusta hedelmällisyyteen. Edelleenkään koronavirusrokotteen kaikkia mahdollisia vaikutuksia munasoluihin, siittiöihin ja alkioon ei täysin tunneta.

Rokotteiden valmistajat suosittelevat varotoimenpiteenä naisille raskauden ehkäisyä kahden kuukauden ajan. Rokotteiden käyttöönoton jälkeen on kuitenkin saatu uutta tietoa, jonka mukaan rokote on turvallinen raskautta yrittäville ja raskaana oleville. Tämän tiedon pohjalta eri sairaanhoitopiirien lapsettomuuspoliklinikat ovat päivittäneet ohjeistuksiaan koskien koronarokotetta ja hedelmällisyyshoitoja. Tämän kertyneen tiedon mukaan voimme aloittaa lapsettomuushoidot (munasarjastimulaation aloitus, alkionsiirto, inseminaatio) aikaisintaan viikon kuluttua naisen/miehen koronavirusrokotteesta.

Tällä hetkellä Suomessa käytössä olevat koronarokotteet opettavat elimistöä muodostamaan vasta-aineita koronavirusta vastaan. Ei ole viitteitä siitä, että nämä vasta-aineet aiheuttaisivat ongelmia raskaaksi tulemiselle tai raskaana ollessa. Maailmalla (Yhdysvallat ja Iso-Britannia) rokotetaan jo raskaana olevia naisia. Myös Suomessa rokotetaan riskiryhmiin kuuluvia raskaana olevia naisia. Kuitenkin raskaana olevien rokottamisesta on edelleenkin niukasti kokemusta ja systemaattista tutkimustietoa. Eläinkokeiden perusteella rokotteen ei ole osoitettu aiheuttavan haittaa sikiölle. Kaikilla rokotteilla voi olla haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä, kuten punoitusta pistokohdassa, kuumeilua tai lihas- ja päänsärkyä.

Mikäli rokotettava huomaa tulleensa raskaaksi ensimmäisen rokotusannoksen jälkeen, tulee hänen neuvotella oman neuvolansa lääkärin kanssa mahdollisuudesta saada toinen rokoteannos joko raskauden aikana tai raskauden jälkeen. Raskaana olevien rokotusohjeita päivitetään sen mukaan, kun tietoa kertyy lisää.

Suosittelemme kaikkia asiakkaitamme ottamaan koronarokotuksen ja jatkamaan rokotusohjelman loppuun.

Suosittelemme asiakkaitamme keskustelemaan tarvittaessa hoitavan klinikan/lääkärin kanssa koronarokotteen vaikutuksesta omaan hedelmällisyyshoitoonsa.

Linjaukset perustuvat eurooppalaisiin suosituksiin lapsettomuushoidoista (ESHRE), sekä THL:n, HUS:n Teratologisen tietopalvelun suosituksiin sekä PSHP:n PGH:n suosituksiin.

←  Takaisin